Somogyi Tibor

Villányi borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 7625 Pécs, Hunyadi u. 12.
Weboldal: www.somogyipince.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 72/534-659
Fajtaösszetétel: Cirfandli, olaszrizling, rizlingszilváni, kékfrankos, portugieser, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot.
Somogyi Tibor A pécsi látványpince

Kisjakabfalváról indult Somogyi Tibor borász, akinek különleges építészeti megoldású látványpincéje Pécs belvárosában, a Kálvária-domb lábánál hökkenti meg az arra járót. A várfalra és a Széchenyi térre néző pince boltíves, vas kapukkal zárt portáljai egyszerre archaikusak és modernisták. A klinker tégla borítás pedig úgy díszít, hogy közben összeköti a több hektár zöldfelületet a várfallal és az ahhoz épített utcákkal. Szintek, stílusok, korok, üzenetek találkoznak itt.

Somogyi Tibor kiváló borász, akiről jóval kevesebbet hallani, mint amennyit megérdemel. 2006-os cabernet sauvignonja az országos borversenynek tekintendő VinAgorán aranyérmet nyert, ami nem lehet a véletlen műve. Somogyi nagyon szépen bánik a cirfandlival, ezzel a hagyományos, az alföldi kövidinkához hasonló sorsú, a szocialista nagyüzemekben meggyalázott, értékes fajtával. Választékában találhatók nagyon jó ivású közép kategóriás és kiváló beltartalmú, gazdag prémium borok. És hát ott van ez a különleges látványpince is.

A látványpince belülről is gyönyörűen felújított, hangulatos hely, ami korábban valóban borpince volt, azután ifjúsági klubot akartak belőle kreálni, majd a hajléktalanok szálláshelye lett. Az alsó szinten palack érlelő és kóstolóterem látható, a felsőn zajlik az élet, mert a vinotékába kétpercenként érkezik vásárló. Kiváló üzletpolitikára utal, hogy a borász nem értékesít kereskedelmi láncoknak, nem fizet másnak polcpénzt, nem ad indokolatlan kedvezményt a multinak, hanem a maga jól felépített klubhálózatán keresztül adja el a borát. Hatezer klubtagot számlál.

Régi borász igazság, hogy a jó bor az, ami el van adva. A legjobb meg az, ami ki van fizetve. Nos, miután a Somogyi-borok kétharmadát innen viszik el, itt vannak a legjobb borok.

Somogyi Tibor a technikumot Pécsett végezte gépészként mint oly sok borász itt a térségben. A beremendi cementgyár vezérlőjében kezdett, majd tulajdonképpen egy véletlen folytán vegyipari gépész technikusként az ország legfiatalabb igazgatója lett a villánykövesdi téglagyárban, mindössze huszonhárom évesen. Szorgos emberként a megkeresett pénzt igyekezett befektetni, és itt jött a gyerekkorban megszerzett tapasztalat. A lazuló szocializmusban nemcsak a háztájiban, hanem az úgy nevezett szakcsoportban is elég nagyra lehetett nőni, sőt azt sem tiltották, ha magánszemélyek szövetkezetet alapítsanak. A téglagyári kemény munka mellett ilyen alapokon született meg, majd bővült a kisjakabfalvi gyermekkor keserédes tapasztalataira épített oltványtelep.

"Amikor még olyan kicsi voltam, hogy az asztal alatt játszottam, oltáskor gyűjtögettem a szőlővessző lehulló, szivacsos karikáit. Mert hát úgy tanították az oltást, hogy a 45 fok, ami az alany és a nemes vessző összeillesztéséhez kell, akkor jön ki pontosan, ha a késével kettőt vág az ember. A második vágás metszlapja, ez a belül laza, szivacsos rész röpült szerteszét. Zsinórra fűztem, nyakláncot készítettem belőle" - említi az ártatlanság korát.

Az évek hosszú során át jól működő oltványtermesztés egyik pillanatról a másikra megakadt. Ekkor már a végtelen szovjet piacra dolgoztak, ahová millió szám szállították az oltványt. Az utolsó, több százezres tételt viszont már nem vették át. Földterületet akkor tájt még a villányi térségben is viszonylag könnyű volt találni, az oltvány meg ott volt kéznél. Visszahúzta a szőlővessző az anyaföldhöz és a borhoz.

Egy kisebb kötetnyi történet rajzolódik ki. Közben van idő ránézni a borokra is. A vinotéka több vásárlója csak odatelefonál a szokásosért és beugrik, viszi a kikészített csomagokat. Meglepő módon a többség a bag in box kiszerelést viszi. "Franciaországban a kiskereskedelmi forgalomban már többségben van a dobozos bor. Ez a vákuumfólia, ami a dobozon belül van, a kifolyatott borral együtt zsugorodik össze, így nincs mód arra, hogy oxidálódjék a tartalom. Nagy borokat természetesen palackban tartunk, de a mindennapok italához kiváló kiszerelés a doboz. Mondogatják lenézően, hogy ez zacskós bor, de én azt mondom, hogy inkább konzultáljanak a franciákkal."

A sokadik tanulságot Palkonyán nyújtja át tenyerén a természet. A tóra néző dűlő közepén áll a Somogyi Tibor által emeltetett kápolna. Azt mondja, a régi sváb falvakban minden dűlőben állt egy kereszt, a szőlőhegyen pedig egy kápolna. "Nem fontos, hogy minden nap egyre nagyobb bevételem legyen, hogy tudjak költeni új technológiára, autóra, házra. A régiekre is gondolni kell, és mindenek előtt Istenre, aki sok próbatétellel, de megtartott bennünket."

A kis kápolna oltárát egy évben egyszer nyitják ki, Szent Bertalan éjszakáján, amikor nyolcvanan-százan virrasztanak itt imádkozva, énekelve. A kápolna anyagát a hegy régi, romos épületeiből szedték össze. A kövek és az emberek is itt vannak otthon évszázadok óta.