Pannonhalmi Apátsági Pincészet

Pannonhalmi borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 9090 Pannonhalma, Vár 1.
Weboldal: www.apatsagipinceszet.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 96/570-171
Pannonhalmi Apátsági Pincészet A pincészet

Az Év Pincészete 2010

"Bár alföldi születésű vagyok, az iskolapad után volt alkalmam kipróbálni magam a szekszárdi dombokon, tengerentúlon, egri hegyek dűlőiben is. Óriási lehetőség egy fehérbor-hangsúlyos, de egyes évjáratokban szinte mediterrán jegyeket hordozó borvidéken dolgozni. Az adottságok szinte páratlanok. A mi feladatunk pedig nem más, mint palackba zárni a történelmi tapasztalatok alapján telepített dűlőkből származó és az évjárat sajátosságával alakított szőlőalapanyagból a technológiával illetve borászati munkával egyedivé és önállóvá váló bort. A múlt alapján - jelen időben - jövőbe tekintve" - fogalmazott egy ízben nagyon pontosan Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet borásza.

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet minden szempontból példamutató vállalkozás. A szőlészeti, pincetechnológiai, építészeti kiválóságok ráadásul összekötik a Szent Márton hegyén ezer esztendeje megalapozott, onnantól egészen a kommunista hatalomátvételig élő szőlészeti és borászati kultúrát a mai kor követelményeinek megfelelő megoldásokkal. A föld fölött a hatalmas ablakain keresztül a hagyományokat éltető tájra tekintő négyszintes présházban a szőlő gravitációs mozgatására hangolt korszerű pincetechnológia a föld mélyében modern kóstolóteremben folytatódik.

A szőlők telepítését egy évtizede Várszegi Asztrik főapát felkérésére Gál Tibor irányította. Munkáját sajnos nem tudta befejezni. Úgy ítélem meg, ezen a helyen megemelt kalappal kell megemlékezni az életmű fontos fejezetéről. Honlapunkon írunk az Év Bortermelőjének 1998-ban választott egri zseniről, de a szőlőtelepítő munkájára itt térünk ki. Gál Tibor a saját területeinek újratelepítésével és bővítésével, valamint az itáliai Antinori-birtokokon végzett szőlészeti munkájával olyan tapasztalatokra tett szert, amilyeneket a korábbi, nagyüzemi, a szőlőtermesztést és a minőségi borkészítést szétválasztó termelési folyamat kapcsán nem tanulhatott meg az Egervinnél. Aztán e tudás alapján vállalkozhatott arra, hogy jelentős területeket telepítsen Dél-Afrikában, Ukrajnában Odessza közelében, a mátraaljai Nagygomboson, valamint a szívéhez közel álló Pannonhalmán. E felsorolásból is kiderül, hogy elmélyedhetett mind a mediterrán, mind az északi stílusban. Számára, hogy csak francia példákat hozzunk, a Loire-völgy, Bordeaux, Burgundia, Provence vagy Elzász ugyanazt jelentette: szeretetet és feladatot.

Az ötven hektáros apátsági birtokon mintegy kétharmad részben a borvidékre jellemző fehérbor-szőlők teremnek. Mára legjelentősebb a rajnai rizling, a fűszeres tramini és a sauvignon blanc. Jelen van a kékszőlő is, amely ültetvények közöl legmeghatározóbb a pinot noir , amit a pincészet magas polcra tett.

Érdemes kitérni a 2009-es Rajnai Rizlingre, mivel ez a bor a maga összetettségével és kifejező erejével a terroir reklámja is lehet. A fajta érzékelhetően jól érzi magát a tájban. A különböző dűlők agyagos-löszös-meszes adottságait nagy komplexitásban őrzi, ugyanakkor a rajnaira jellemző citrusos jegyek itt egészen mediterrán tónusúak, mandarinra emlékeztetőek. Ezt az íz érzetet erősíti a nem tolakodó visszamaradt cukor, valahol a szárazság határmezsgyéjén. Ülve a gyönyörű völgy fölött, kóstolva ezt a szépséget, úgy érzi az ember, képes volna naphosszat csak rajnait inni a Kunságtól kezdve Neszmélyen, Etyeken, Csopakon és Bogláron keresztül Zaláig, majd Pannonhalmáig, hiszen szédítő, mámorító ez a gazdagság.

A 20. század elején több mint száz hektárnyi szőlőterülettel, sőt kisebb hegyaljai birtokkal is rendelkező apátság 2002-ben jutott el odáig, hogy a megalapozott tervek ismeretében lerakhassa az új borászat alapkövét. Gál Tibor ekkor e szavakkal indította útjára a vállalkozást: "Az alapvető cél, hogy a pannonhalmi borvidéket önálló arculatú, saját stílussal rendelkező, minden körülmények között felismerhető borok képviseljék, olyanok, amelyek nemzetközi mércével mérve is megállják a helyüket.

Pannonhalma környezeti viszonyai a felső Loire-völgyre, esetleg Elzászra emlékeztetnek, ezért fő feladatunk az e helyekre jellemző magas minőségű, üde fehérborok készítése. A fajtákat ennek megfelelően választottuk: a sauvignon blanc-t, a fűszeres traminit, a rajnai rizlinget és a pinot noirt.

Pannonhalma külföldi látogatókat is nagy számban vonzó turizmusára való tekintettel döntöttünk néhány hosszú távon perspektivikusnak tűnő nemzetközi fajta, mint a chardonnay vagy a merlot telepítése mellett is.

Mindemellett Pannonhalma nagyon komoly, történelmi szőlészeti, borászati háttérrel rendelkezik. Ez előtt tisztelegve határoztuk el a környékben őshonos olaszrizling újratelepítését."

Így lett, s jól lett.