Oremus Szőlőbirtok

Tokaj-Hegyaljai borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 3934 Tolcsva, Bajcsy Zs. u. 45.
Weboldal: www.tokajoremus.com
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 47/ 384-505
Oremus Szőlőbirtok Oremus Szőlőbirtok

Az Év Pincészete 2003

Könyörögjünk, azaz oremus. Az imádság meghallgattatott: modern, erős, perspektivikus birtok jött létre Tolcsván. Sőt az azonos nevű szőlőfajtát is átkeresztelték zétára, hogy semmi se zavarja a beazonosíthatóságot.

Az Oremus szőlőbirtok a spanyol Vega Sicilia testvérbirtoka, igazgatója Pedro Alvarez. Megalakulásának tizedik évfordulóján, 2003-ban lett az Év Pincészete. A borgazdaságban a legjobb hegyaljai hagyományokat ötvözik világszínvonalú technológiai eljárásokkal. A birtok szőlőterületei 13, különböző talaj-összetételű dűlőben találhatóak. A Mikóczy Nárcisz vezette szőlész csapat rendkívüli gondossággal bánik a különböző mikroklimatikus adottságokkal rendelkező, 115 hektárra kiterjedő ültetvényekkel. Bacsó András főborász tokaji méretekben hatalmas mennyiségen, évente negyedmillió palack boron hagyja rajta a keze nyomát. A tolcsvai birtokközpont a szakmaiság fellegvára: rend, tisztaság, átgondolt munkavégzés eredménye, hogy az Oremus boraiban nem lehet csalódni.

Rohály Gábor írta a 2009-es Borkalauzukban: "Lehet, apróságnak tűnik, de számunkra nagyon sokat jelent: a pincészet bármelyik csücskében, akárcsak a Kúriában minden pontosan olyan állapotban van, mint az avató ünnepség után két nappal. És higgyék el, ez nem csupán pénzkérdés." Való igaz, mind a jó borhoz, mind a tokajihoz mérhető luxuscikkhez csak tisztaságon és renden keresztüli út vezet.

Tokaj-Hegyaljához illő módon a tolcsvai érlelőpince egy négy kilométer hosszú, zegzugos, kellőképpen szűk és vastag, fekete penésszel ékesített, középkori labirintus, de a pincészet birtokában van több 13.-18. századi pince is.

S ha már tradíció: a névadó dűlőben készítette az első tokaji aszút Szepsi Laczkó Máté. Az ő követője Bacsó András, az alűrök nélküli sztárborász, aki válogatott eleganciával öltözik és beszél, ezért inkább néznénk az akadémia orvosi vegytani intézete igazgatójának, mint mezőgazdasági szakembernek. Édesapja hegyaljai kádármester volt, így volt honnan örökölni az arányérzéket. Egy Decanter-interjúban elmesélte, hogy gyerekfejjel mindig Párizsba vágyott, ám a kertészeti egyetem után azonnal visszatért a szülőföldre.

"Hatalmas nyitott kérdések voltak Tokajban a '90-es évek elején, amelyekre ma már egyértelmű a válasz. Újra kellett gondolni a borféléket, ezek készítésmódját, hogy ne csak a hagyományoknak, hanem a világtrendeknek is megfeleljenek. A szőlőket újra kellett telepíteni a megfelelő helyre, megfelelő tősűrűséggel, hogy attól kezdve minden csak a minőségnek legyen alárendelve. Meg kellett várni, hogy ezek termőre forduljanak,aztán ki kellett kísérletezni a hajtásválogatást, a fürtválogatást, a hozamkorlátozás mikéntjét. Majd körül kellett néznünk a világban, hogy mennyit fejlődött például a kádáripar azóta, mióta mi lemaradtunk tőle, és meg kellett keresnünk a régi kádárokat, hogy miként dolgoztak ők egykor Hegyalján.

Egy családi borászattól eltérően egy birtoknak minden esetben egyfajta alapfilozófiára kell épülnie. Ha ez megszületik, onnantól az egyes személyek már háttérbe vonulhatnak. Ahhoz, hogy valaki itt dolgozzon, az alapos szakmai tudáson és műveltségen kívül ezt az alapfilozófiát is magáévá kell tennie: ekképpen működhet úgy a birtok, hogy mindenki tudja, mi a teendő egy adott kérdésben, anélkül hogy én bármit is mondanék" - foglalta össze a tudnivalókat Megyeri Sárának.