Neszmély Hilltop Borászati Zrt.

Neszmélyi borvidék

Cím: 2544 Neszmély, Melegeshegy
Weboldal: www.hilltop.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 34/ 550-450
Fajtaösszetétel: Chardonnay, pinot gris, irsai olivér, fűszeres tramini, cserszegi fűszeres, hárslevelű, rajnai rizling, királyleányka, pinot noir, kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon,cabernet franc.
Neszmély Hilltop Borászati Zrt. Neszmély Hilltop Borászati Zrt.

Az Év Pincészete 2004

Nem egyszerű feladatot teljesített a Hilltop borászat az ezredfordulón. Az 560 hektár saját tulajdonú ültetvény mellett Sopron, Mór, Tokaj, Szekszárd, Tolna, Villány, Pannonhalma és Buda több mint ezer szőlőskertje adott alapanyagot a neszmélyi és császári borászatba. Nem kell hozzá üzemgazdász végzettség, hogy belássuk: a szőlészeti integráció és a logisztika legmagasabb szintjén érhető el az, hogy a kertészeti munkákon kezdve a központilag irányított növényvédelmen át egészen a szüret megszervezéséig minden munkafolyamatot kézben lehessen tartani ? a tárolási matekról nem is beszélve.

Piaci okokból később a cég összébb húzta magát: maradt a saját tulajdonú neszmélyi és Szekszárd-környéki birtok.

A gyümölcsös, zamatos, gazdag illatokkal csábító borok mesterei dolgoznak Kamocsay Ákos főborász keze alatt. A Neszmély Hilltop a 2003-as országos borversenyen nyújtott kiemelkedő teljesítménye mellett az évek óta tartó példás marketing- és kereskedelmi tevékenységével is szolgáltatott érveket ahhoz, hogy az Év Pincészete legyen.

A részvénytársaság két borászati üzemet működtet. A neszmélyiben a céget jellemző üde, gyümölcsös, kedvteremtő, zamatos fehér borokat, a császáriban jellemzően a testes, érlelt vörösborokat készítik. Boraik hetven százaléka fehér, harminc vörös. A cégnévvel mint márkával az illatos, könnyű borokat azonosítják a fogyasztók. A különleges technológia, ami ehhez a friss íz- és zamatanyaghoz vezet, nem titok: hűteni kezdik már magát a kis méretű ládákba szedett szőlőt és a préselés valamint az erjesztés során végig ügyelnek az alacsony hőmérsékletre. A számítógéppel vezérelt erjesztő tartályokban zajló folyamatokat hatóránként laboratóriumi ellenőrzéssel tartják kézben. Azt vallják, a termőhely és a szőlő fajtája oly sok jellegzetességet őriz, hogy azokat továbbra is meg kell óvni a nem kívánt átalakulástól. Ezért is olyan gyümölcsösek, mondjuk ki: szőlőízűek a boraik.

Nem teljesen bevett dolog, ezért érdemes megjegyezni, hogy ez a nagyüzem látogatható. A mai vendég két-háromszáz méter magas szőlős kertek között kaptat föl a Neszmélyről a Duna fölé hajló Meleges hegyi borászathoz. A merész építészeti megoldásokkal fölújított és bővített épületegyüttes nagyjából egy háromszög alakú területen helyezkedik el, aminek a Dunára merőleges befogójánál parkolóban landolhatunk. Innen épp olyan gyönyörű a táj, mint a másik befogó vonalán épített borhotelből. A két csúcs közötti, girbegurba átfogó zárja a technológia és az adminisztráció épületeit.

A parkoló mellett, egy védfal mögött húzódik a palackozó és szárazáru raktár. Szemközt vele, a kicsiny udvar másik oldalán, a háromszög középpontjában áll az irodaépület, ami mellett-alatt található az egykori Kocsi Mezőgazdasági Termelőszövetkezet fölújított pincéje. Az erjesztő tartályok itt, a föld alatt gyűrik a szép aromákat. A falu felé magasodó domb alatt húzódik az ászok pince, ami a föld alatti bortárolót és a tároló raktárat köti össze.

A borászatba látogató vendég a külső parkoló déli pontján tud belépni az udvarba. Itt található a társaság vendégháza. A külsősöket az átellenben lévő, kívülről is megközelíthető, elegáns étteremmel, jó konyhával fölszerelt hotel fogadja. A szobákat egy-egy kedves magyar szőlőfajtáról nevezték el. A Dunára néző teraszról élvezhető a folyam magyarországi szakaszának legtágasabb látványa, ami jó időben akár ötven kilométer széles is lehet. A borászat épületegyüttesét minden irányban a szőlő fajtájára vonatkozó információs táblákkal ékesített kertek fogják közre.