Malya Ernő

Etyek-Budai borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 2073 Tök, Központi major
Weboldal: www.nyakas.com
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 23/ 341-129
Fajtaösszetétel: Chardonnay, irsai olivér, rizlingszilváni, rajnai rizling, sauvignon blanc, kadarka.
Malya Ernő Malya tanár úr

A Nyakas Pincészet borait alighanem minden borértő ember szívesen kóstolja, mégis a kiváló termékek mögött álló tanárembert, Malya Ernőt kevesebben ismerik, mint magát a márkát. Ez a szelíd borember inkább az egyetemen tanítja a reduktív borkészítés tudományát, vagy ha kint van a töki birtokon, akkor szívesebben foglalatoskodik a pincében, mint hogy nyilvánosan szerepeljen. Az Év Bortermelőjévé választásakor volt is egy kis értetlenség, hogy miért éppen ő, de szerencsére a borász szakma, akik közül többeknek épp Malya Ernő tanította az oxigéntől elzárt, hűtött erjesztés mibenlétét, nagyon jól tudta, mit köszönhet a mesterének. És hát az Etyek-Budai borvidéknek is járt tíz esztendő után egy kis figyelem. Annak a borvidéknek, amelynek feltámasztásáért tett nagyon sokat Malya Ernő.

Ha mai szőlészeti térképeket nézegetünk, előfordulhat, hogy nem értjük egészen, miért is beszélünk Etyek-Budai borvidékről. Pedig csak másfélszáz évet kell visszalapoznunk a történelemkönyvekben, s ott van a válasz: Pest, Buda és Óbuda egyesítéséig Buda déli részén összefüggő szőlőskert zöldellt, de az északi fél polgárházakkal, ivókkal, ligetekkel tarkított területén is a legjelentősebb mezőgazdasági kultúra szintén a szőlő volt. Illő megjegyezni, hogy a pesti oldalon, a századfordulóig Kőbányán is jelentős szőlőtermesztés, majd e hagyományokon még Trianon után is virágzó borkereskedelem zajlott. De a fővárosban a bor hazája a budai hegy volt igazán.

1910-ben Promontorban 302 kereskedelmi pince működött, amelyekben olykor egymillió hektoliter bort tároltak. Akkoriban Budafok volt a magyar bor fővárosa.

A klíma, a talaj és a fajta összetétele miatt az etyeki térséget is Buda szőlőskertjének tekintették, s ezt a kapcsolatot hangsúlyozta, hogy Törley József színre lépését követően a budafoki pezsgőgyártás alapanyagát jelentős részben az etyeki dombokon termesztették. Nos, mivel a pezsgőhöz savhangsúlyos, nem túl testes bor kell, az is világos, hogy reduktív eljárással szép, könnyen érthető, illatos és zamatos borokat lehet itt készíteni, ha nem feltétlenül a pezsgő a cél.

Malya Ernő még egyetemista korában, az ötvenes években ismerkedett meg az utóbb reduktívnak elnevezett eljárással. A Kertészeti Egyetem hallgatójaként segédkezett azon a nagyszabású, nemzetközi borversenyen, ahol az NSZK borászai is jelentkeztek. Mindenkit megdöbbentettek az elsődleges íz és aroma anyagokat megőrző, illatos boraik. Mint kiderült, a háború pusztítása után a német alaposság azt diktálta, hogy a még épen maradt acéliparra bízzák a sör- és bortároló edények (tartályok és hordók) újragyártását. S mivel a német borvidékek északabbra húzódnak, a kültéren tárolt nagy tartályokban rendesen lehűlt az erjedő bor, s a természet maga mutatta meg az utat a reduktivitáshoz.

Néhány évvel később már a franciák is alkalmazták észak-afrikai gyarmataikon az acélt, de ők már hűtőgázzal operáltak a melegebb klímán. Az eredmény ismert.

Nos, a megőrzött illat nagy tudója, Malya Ernő e fiatalkori élménye révén lett kutatója, oktatója és gyakorlati mestere is a reduktív borkészítésnek. A Nyakas-hegy szőlőiből készített boraival sorra arat zajos sikereket határokon innen és túl.

E rövid történeti összefoglaló is mutatja, milyen mély bölcsesség kövezte ki az Év Bortermelőinek közös, széles, ligetes útját.

Malya Ernő követője Nyúlné Dr. Pühra Beáta. A borásznő az utóbbi években a pincészet szakmai mozgatórugója, aki a több évtizedes tapasztalat és tudás elsajátítására és a kiváló minőség folytatólagos biztosítására hivatott. A pincei műveletek alapja a nagy öregek tudása, amelyet fiatalos lendülettel teljesít a borászhölgy által irányított szakember gárda.