Kreinbacher Szőlőbirtok

Somlói borvidék

Hazai aranyérem
Cím: 8481 Somlóvásárhely, Somló hegy hrsz. 909.
Weboldal: www.kreinbacher.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: +36 88 516 250
Fajtaösszetétel: Furmint, olaszrizling, hárslevelű, tramini, juhfark, chardonnay, szürkebarát, shiraz.
Kreinbacher Szőlőbirtok Kreinbacher József építési vállalkozó, cégtulajdonos

Kreinbacher József vállalkozóként indította el borászatát 2003-ban, s a nagy tervek hosszú évek alatt, kicsiben indulva, folyamatos növekedéssel váltak valóra. Olyannyira, hogy mára a Somló egyik legmeghatározóbb pincéjévé nőtték ki magukat. A hegy déli lábánál messziről látható modern épületegyüttesük, amely többek között elegáns étterem, kellemes kávézó és ínyenc pezsgőkóstolók helyszíne. Ide betérve már lehet valami elképzelésünk a Kreinbacher Birtok kínálatáról, arculatáról.

„Nem mindenki szeret minket” – utal a sokszor úttörő szerepvállalásuk megosztó természetére a beszélgetésünk elején Bodorkós Norbert, a birtok szakmai vezetője. „A hagyományos somlói fajták mellett mi vezettük be a syrah telepítését a hegyen” – említi az egyik fontos újításukat, amelynek azóta számos követője akad a somlói borászok között, sőt a pozitív tapasztalatok hatására felkerült a hegyközség elismert szőlőfajtái közé. „Elegáns, fűszeres bor készül belőle, amit persze itt a Somlón helyén kell kezelni. Nemcsak a vásárlók szeretik, hanem szakmai elismeréséket is kaptunk, például a Pannon Bormustrán” – meséli a kékszőlővel elért eredményeket a borász. 

A pályázatok tették lehetővé számukra, hogy mind technológiában, mind volumenben fejlődjenek a 2000-es évek végétől. 2008-ban átálltak az organikus művelésre, s megszerezték a minősítést is. Elérték az 55 hektáros szőlőterületet, amely a Nagy-Somló művelési területének mintegy 10%-a. S mellé vásárolnak is szőlőt, hogy a megnövekedett igényeket kiszolgálják.

„Alapboraink egész fürtös préseléssel készülnek, fajélesztővel, tartályban, illetve hordóban érlelve. A Selection boroknál csak bioszőlőből dolgozunk és a naturális irányvonalat követjük. Bogyózunk, áztatunk, majd a kénes és bentonitos kezelésen kívül semmilyen beavatkozást nem végzünk, hagyjuk őket pihenni, kóstolás céljából sem nyúlunk hozzájuk” – mutatja be a borkínálat két fő irányvonalát Bodorkós Norbert. „A házasítás fontos számunkra, alappillér a filozófiánkban” – teszi hozzá. Cuvée-ik jellemzően fajtaborok, dűlőválogatások, fajtán belüli házasítások hárslevelűből, olaszrizlingből, furmintból, juhfarkból.   

A Kreinbacher Birtok 2008-ban vágott bele a pezsgőgyártásba, amely eleinte a második láb építésének indult, mára azonban a birtok kínálatának meghatározó elemévé vált, sőt a természetes fejlődésük további lépcsőfokainak a pezsgőforgalom bővítését tekintik. Furmintot, chardonnay-t, pinot noirt és kevés pinot blanc-t használnak fel pezsgőikhez, melyek a klasszikus kiszerelésben ötféle változatban kaphatóak: brut classic, prestige brut, rosé brut, extra dry, brut nature. A 1,5 literes magnum palack egyre fontosabb számukra, itt lassabb az erjedés, hosszabb az érlelés, kifinomultabb ízvilág születik. A hagyományos kiszereléshez képest plusz 1 évig tart az érlelés. A prémium pezsgők minőségének garanciája a champagne-i Domaine Paul Bara pincemestere, Christian Forget szakmai segítsége a birtokon.