Kovács Nimród

Egri borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 3300 Eger, Verőszala u. 66.
Weboldal: www.kovacsnimrodwinery.com
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 36/537-232, 70/452-2626
Fajtaösszetétel: Furmint, pinot noir, syrah, kékfrankos, cabernet franc, merlot, chardonnay,pinot gris.
Kovács Nimród Borász, borkereskedő, üzletember

Kovács Nimród Budapesten született. 1971-ben a jugoszláv tengerpartról hagyta el Magyarországot. Kalandos életutat járva a Coloradói Egyetemen szerzett nemzetközi kereskedelemből 1977-ben diplomát. Marketingigazgatóként 1982-ben kezdte kábeltelevíziós pályafutását a denveri United Cable Television Corporationnél. A rendszerváltást követően hazatért és megalakította a Kábelkom cégcsoportot. A Kábeltellel való egyesülésből alakult meg 1998-ban a UPC Magyarország Kft. A UPC közép-európai csoportjának elnöke.

Pantha rhei.

A borban utazva első lépésként többedmagával létrehozta azt a kereskedőcéget, amely Takler- Vylyan-, Demeter Zoltán- és Nyakas-borokat exportált az USA-ba. Ezt követően 2000-ben stratégiai és befektetői kapcsolatot alakítottak ki a Pók-Polónyi Pincével, amit később teljesen megvásároltak és átkereszteltek Monarchia Winery-re, majd szőlőterületeket vásároltak a Nagy Eged-hegyen és Noszvajon. Ezzel egy időben a Monarchia kereskedő cég Amerikában megvásárolta a patinás Matt Brothers kereskedő céget, így jött létre a Monarchia Matt International, amely komoly értékesítési piacot generált az USA-ban a magyarországi boroknak.

Kovács Nimród bevallása szerint akkor még csak lelkes amatőrként foglalkozott a borokkal, ám Eger egyre inkább magába szippantotta az üzletembert. Szerinte Eger egyik különlegessége az, hogy a friss üde reduktív bortól a késői szüretelésű, akár botrytises nedűig szinte minden típusú bor elkészíthető a borvidéken. A terület változatossága és gazdagsága szinte egyedülálló. Bevallása szerint óriásit fejlődött a borvidék, de még hosszú út áll előtte.

Kovács Nimród maga mögött hagyva a Monarchia nevet saját nevén folytatja tovább a borokkal való ismerkedést.

A Verőszalai pincesoron - többek között Pók Tamás pincéjét is megvásárolva - négy pincét kötött össze és renováltatott. A műemléki védelem alatt álló épületeket példaértékűen újította fel.

Figyeljünk: Kovács Nimród syrah-t és furmintot telepített. Még bármi lehet.