Konyári János

Dél-Balatoni borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 8638 Balatonlelle, Kishegy 0113/7
Weboldal: www.konyari.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 85/ 700-037
Fajtaösszetétel: Chardonnay, sauvignon blanc, olaszrizling, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, kékfrankos.
Konyári János Az Év Bortermelője díjátadó gálán

Konyári János nagy utat tett meg Nyíracsádról indulva, a Debrecen-Pallagon elvégzett mezőgazdasági technikumban és a Kertészeti Egyetemen pallérozódva, hosszú nagyüzemi borászati munkálkodáson keresztül odáig, hogy Ikon legyen.

Ami Villánynak a Vylyan, az Balatonlellének a Loliense: sikeres márkaválasztás, tisztességgel őrzött hagyomány, egy település történetének beemelése a mába - és ezzel egy új brand létrehozása. Konyári János a Loliense (no és a Szárhegyet idéző Sessio) márka bevezetésével tulajdonképpen bevezette saját magát is a legújabb kori (értsd: rendszerváltás utáni) hazai borászattörténetbe. Igaz ez annak ellenére is, hogy régi motorosról beszélünk, hiszen a Balatonboglári Állami Gazdaságnál dolgozva 1974-től előbb műszakvezető, később főborász volt egészen 1990-ig. A rendszerváltáskor Garamvári Vencellel megalapította a St. Donatus Pincészetet, amelynek 2004-ig volt főborásza, ügyvezető igazgatója. Ezzel párhuzamosan 2000-től működteti családi pincészetét, s hogy dinamikus életszemléletéről adjon jelet, Rádon beindította az Ikon nevű borászatát is.

E tempó ellenére Konyári életreceptje: "Nyugalom a hosszú élet titka." Mindenesetre mesterien kiegyensúlyozott borai nem utalnak lázas kapkodásra?

Konyári az ismertsége ellenére viszonylag későn, 2008-ban szerezte meg az Év Bortermelője címet, holott már az 1990-es évek elején a legelsők között jelent meg a hazai piacon minőségi palackozott boraival, és az ítészek többsége szerint ebben az élbolyban ő volt az első, aki a barrique-hordós érlelést alkalmazta, méghozzá nem is kis sikerrel. Barrique érlelésű, 1990-es évjáratú cabernet sauvignonja például nemcsak a Foodapest-VinAgora nagyaranyát, hanem a fogyasztók áhítatát is elnyerte. Konyári nevéhez fűződik az a fontos tett is, hogy bizonyságát adta a kékszőlő indokolt jelenlétének a Balaton déli partján.

Ha a Konyári-stílusra kérdezünk, borértő körökben egészen pontosan körülírt választ kaphatunk: lágy, lekváros, meleg a vörös, citrusos, barackos, krémes a fehér. Mindez arra irányítja a figyelmet, hogy létezik önálló Konyári-féle vonalvezetés, amiben egyformán fontos a tradíció és az újítás iránti elkötelezettség.

A hagyomány tehát kulcsfontosságú Konyáriék életében: terveik között szerepel a jelenlegi harminc hektárhoz további területek vásárlása, ahol a régi szőlőfajtákat, a gohért és a csomorikát is új életre keltenék. Döntésükben talán az is szerepet játszott, hogy Gere Attila Villányban sikeresen lehelt életet a járdoványba, amit - ha szabad ilyet mondani - kóstolást követően a kékfrankos és a syrah rokonának mondanánk, ha nem tudnánk, hogy ősi magyar fajta.

Konyári teljesítményének része a látványos, kaliforniai stílusú pincészet és az a parasztházakból álló épületegyüttes, ami mesés idillt varázsol a lellei tájba. Konyáriék igyekeznek környezetbarát módon nem visszaélni, csak élni a természet adta lehetőségekkel. Minden egyes tölgyfahordóért cserébe ültetnek egy tölgyfát. Amit a természettől elvettek, igyekeznek visszaadni.

A fa ott van a mindennapjaikban. János fia, Dániel a kertészeti egyetemen 2000-ben a szakdolgozatát a barrique hordós érlelésből írta, majd elindult világot látni és tanulni. Modern peregrinációján bejárta a fél borvilágot: Dél-Afrikában, Napa Valley-ben és Új-Zélandon nézett mélyebben a kóstolópohár és a lopótök mögé, ahol meglátta a biztosan kezelt metszőollót.

Ha majd egyszer megírja egy szakdolgozó a rendszerváltás utáni borászat hordóhasználatának történetét, nagy valószínűséggel áldoz egy fejezetet arra, miként lehet Konyáriék munkásságára alapozva nem tolakodóan becsempészni a borba a hordó adta előnyöket.

Mert ahogy a német mondja: a jó borhoz kell egy csók a fától.