Kaló Imre

Egri borvidék

Volt Dlusztusunk hozzá
Cím: 3411 Szomolya, Jókai út 2.
Weboldal: www.rozsakert.com/kalo-imre/kalo-imre-pinceszete/szomolya/kalo-imre-pinceszete
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 30/456-2205
Kaló Imre Pincében, de magaslesen

Minden borász ismerősünkhöz, barátunkhoz mosolyogva szoktunk érkezni, mert tudjuk, hogy kizárólag jó élményben lesz részünk. Kaló Imréhez széles mosollyal érkezik az ember, mert táltoshoz jött, aki a természet rendjéért felelős. Szomolyán, ezen a gyümölcstermesztő Bükk-aljai településen valóságos búcsújáró hely a Kaló Imre pincéje, mert szájról szájra terjed, hogy itt meg lehet merítkezni magyarságban, hitben, ember- és természetszeretetben. És hogy el ne felejtsük: közben hetven-százféle bort kóstoltat a házigazda, aki hivatását tekintve erdész. Kaló Imre a sokféle méretű hordó erdejében cseppenként adagolja a mondandót-ivandót.

Hopp egy klasszikus: "a bor nem alkohol."

Mondják, Kaló az őrült borász. Hát mit mondjunk: több éves barrique rozét ép eszű ember se nem kínál, se nem iszik, de Kaló Imre komolyan kínálja (ezt is az Úr adta) és mi komolyan kóstoljuk. A kinti világ szabályai megszűnnek, de ez nem azt jelenti, hogy a jó szövegért elviseljük a gyenge borokat (eleve erre a kis időre nem iszunk még közepeset sem), hanem azt, hogy elfogadjuk Kaló Imre szabályait. Prést nem használ, kézzel csömöszöl, olykor 60 napig áztatja a kékszőlőt.

Felszáll a hordók fölé és onnan, más dimenzióból láttatja velünk a hétköznapokká fűrészelt hülyeségeinket. Közben jó, érdekes, izgalmas, szenzációs és megint csak érdekes borokat szippant a hordóból és mondja és mondja. Borászati-világnézeti, átszellemültségi előadást tart egy nem létező természetvallás-tudományi egyetem nagyon is létező professzoraként.

Hopp még egy klasszikus: "adni az tud, aki teremt."

Mészáros Gabriella írta róla nagyon pontosan, hogy ő az az ember, akit egyáltalán nem érdekel, hogy mi történik körülötte.

Kaló Imre az utolsó belülről irányított ember egy kívülről irányított világban.