Heimann Zoltán

Szekszárdi borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 7100 Szekszárd, Iván-völgy 9814/13. hrsz.
Weboldal: www.heimann.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 20/961-7101
Fajtaösszetétel: Viognier, kadarka, kékfrankos, merlot, cabernet franc, syrah, pinot noir (kísérleti tannat és sagrantino).
Heimann Zoltán Heimann életfilozófiájában a derű az origo

Heimann Zoltán állócsillag a magyar borászat egén, holott az életpályája egy üstökösé. Paraszti gyökereit nem tagadva lett közgazdász, borkereskedő, majd nagyvállalati vezető (Herend, Bábolna), azután bankfiók-igazgató. Öltönyös vezérigazgatóként is megtalálta a maga feladatát, azaz a gumicsizmát, az ásót vagy a hordómosó slagot az ősi családi birtokon, mikor mire volt szükség.

Művelt és szorgalmas ember, a Magyarországon otthonra lelt, tanult svábság mintaképe. Édesapja a hatvanas években a párt akarata ellenére, a tagság szavazatával lett téesz-elnök, akit még háromszor választottak újra. Ebben a történetben benne van a Heimannok példamutató keménysége. Abban meg a tehetségük, ahogy Zoltán pinceépítő öccse, Ferenc a legszebb föld alatti katedrálisokat hozza létre.

Heimann Zoltán még ma is óvatosan nevezi magát borásznak. "Nekem de facto nem volt részem borászati képzésben, de ebbe nőttem bele a családban. Ha a polifenolokról van szó, finoman szólva bólogatok, bevallom, a borkészítés általam egyébként fontosnak tartott mikrobiológiai oldalát nem ismerem. Viszont hoztam magammal egy sváb rendelvűséget" - nyilatkozta Tóth Adriennek.

Amikor belefogtak, a solymári, erdő közepére épített, fa alapanyagú családi házból jártak Szekszárdra besegíteni. Később a ház asszonya is a szőlő körül tüsténkedett, majd a nagyobb fiú borásznak adta a fejét. Visszahúzta őket az ősi rend.

Most a solymári birtok a hétvégi ház és az öltöny lett a munkás overall ritkábban használt váltóruhája. Heimann pinceházának emeleti lakrészében van kifüggesztve a családfa. Tíz generációra tudják leereszteni a gyökereiket a magyar földbe. Ha valakit megkérnék arra, hogy beszéljen a magyarországi svábság kötődéseiről, a Vaterland és a Muttersprache kettős DNS-láncáról, elsőként őt keresném meg.

Akkor aztán előkerülne egy fuchsli, aminek ő az újrahonosítója. Ez a rókaszínű, rőt, a svábokhoz még külön jól is álló sillerbor az egyik márkája. A másik a szekszárdi táj melegségét őrző Cerves, s ha nem szégyelljük a helytelen borivási sorrendet, kérünk a Vionából, a családi birtok egyetlen fehérborából, ami viognier szőlőből készült.

Tulajdonképpen össze-vissza is kóstolhatunk fűszerpaprikás kadarkát, keleti fűszeres, mokány syraht, meggyes-cseresznyés kékfrankost - a gazda majd rendet rak a gondolatainkban.