Gyukli Pince

Balatonfüred-Csopaki borvidék

Hazai aranyérem
Cím: 8230 Balatonfüred, Lapostelek-Dűlő 4049/2.
Weboldal: www.gyukli.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: +36 20 981 0484
Fajtaösszetétel: Olaszrizling, juhfark, sauvignon blanc, ottonel muskotály, solaris, irsai olivér, kékfrankos, cabernet sauvignon.
Gyukli Pince Gyukli Krisztián

A Gyukli família von aus Hause német- és minőségorientált. A séf édesapa (Gyukli Gyula) némi drezdai kitérővel top konyhákon dolgozott idehaza, majd belefogott a borászkodásba. Nagyobbik fia, Krisztián marketinges-pénzügyes vonalon indult, majd borász lett, de mielőtt elbűvölte volna itthon a borszeretőket jobbnál jobb tételeivel, egy évtizedig Freiburgban a szőlészeti és borászati kutatóintézetben dolgozott. Öccse (ifjabb Gyula) fotóművész, aki németföldön is alkot.

A növényvédelem, a szőlőnemesítés, a kísérleti tanpince, a borkémia, a bormarketing vagy a talajtan csak egy-egy állomásai azoknak a tudományágaknak, melyeknek legmodernebb kutatása mindennapi rutinná váltak Krisztián számára. 2012-ben okleveles borvizsgálói vizsgát tett. Az ökológiai szőlőművelést alakította ki a családi birtokon.

Szép, karakteres borokat készítenek. Különlegessége a birtoknak a csak náluk megtalálható solaris fajta, amelynek 2014-es szűzterméséből sokszoros borverseny-győztes bor készült. A tudással, hittel és szeretettel összerakott vállalkozást néhány éven belül a legismertebb balatoni borászatok között fogják emlegetni.