Günzer Zoltán

Villányi borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 7773 Villány, Oportó u. 6-13.
Weboldal: www.gunzerzoltan.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 72/592-111
Fajtaösszetétel: Portugieser, merlot, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc, kadarka, kékfrankos, pinot noir.
Günzer Zoltán Az elemezni mindig kész borász

Szép metafora: Günzer Zoltán pincéje az Oportó utcában van. Könnyű megtalálni, ki van táblázva. A kisebb csoport fogadására alkalmas emeleti kóstolószobából rálátni a technológiára. A pince 25-30 vendég együttes fogadására van felkészülve.

"Én mindig a nagy illatot keresem a borokban, s ehhez igazítom a műveleteket. A boraimra mindig az volt jellemző, hogy nagyon könnyen ihatóak, mivel az almasav le van rendezve, a test pedig ott magasodik mögötte" - árulta el egyszer.

Zoltán Tamás bátyjával együtt a palkonyai családi birtokon küszködve vált felnőtté, amikor édesapjuktól egészen fiatalon megkapták a pince kulcsát. Ízlését az a sok kóstolás formálta, amibe már középiskolás korában belekezdett. Azt mondják, a borász szája meg is határozza a borai minőségét. Nos, Günzer Zoltán biztosan a vastag, de lekerekedett borokat kedvelhette meg, mert ilyen stílusú szépségeket készít mind a 18 hektárján.

Ilyen a rozéja is. Volt idő, amikor azt vallotta, hogy Villányban, ahol e bortípushoz túl nagy testet ad az ég, talán kár is a rozéval foglalkozni. Aztán megváltoztatta a véleményét - sokak nagy örömére. Máskor a helyi hagyománnyal kapcsolatos felelősségről, a kadarkáról azt mondta, hogy ez nem az ő asztala. Aztán az Ördögárokban telepített hét hektár szőlőből felet a kadarka kapott, s most a szakírók kezdhetik újrafogalmazni a fajtáról vallottakat, mert megjelent a palettán a robosztus kadarka - amit senki sem várhatott. Pályája elején még nem is gondolt a kékfrankosra, hiszen oportón és cabernet-n nőtt föl, sőt a fajtáról azt gondolta, "az maga a középkategória". Aztán 2001-ben ez a középkategóriás bor mindenütt aranyérmet nyert. Így lett aztán a nagy presztízsű cuvée-k alapja. A kékfrankosból áradó érett gyümölcsösség határozza meg a cabernet-kkel, pinot noirral építkező Günzer Cuvée-t is.

Günzer Zoltán útkereső borász. Sohasem elégedett önmagával, kóstoláskor nagyon odafigyel a véleményekre: tanulni, folyton változtatni akar. Ezzel együtt határozott, egyedi stílus jellemzi.

Egyedivé teszi az is, hogy mélyen elkötelezett az Ördögárok sikeréért. "Annyit tudok biztosan, hogy 1954-ben kadarka aszút készítettek itt, s itt fog megszületni a csúcsborom is" - jelentette ki 2007-ben.

Azóta több csúcsbor született itt.

Kapcsolódó hírek

Nyár van, villámló meleg 10. Günzer Zoltán

2021.07.18. Ilyenkor a pincébe menekül az ember. Laptop, bor, pohár. Elindulnak a gondolatatok. Dlusztus Imre minisorozata Tovább

Nyár van, villámló meleg 10. Günzer Zoltán