Garamvári Vencel

Dél-Balatoni borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 8638 Balatonlelle, Kishegyi út 42.
Weboldal: www.garamvariszolobirtok.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 85/454-701
Fajtaösszetétel: Chardonnay, sauvignon blanc, rizlingszilváni, muscat ottonel, szürkebarát, irsai olivér, pinot gris, merlot, syraz, blauburger, pinot noir, cabernet sauvignon,cabernet franc.
Garamvári Vencel Garamvári Vencel

Cég központja:Garamvári Szőlőbirtok kft
Cím: 1222 Budapest, Sörház u. 20.
Web: www.garamvariszolobirtok.hu
E-mail: vinarium@garamvariszolobirtok.hu
Telefonszám: 1/227-4060, 1/227-4061

Főborász: Garamvári Vencel, borászok: Baranyai Péter,Major Krisztián
I./CH.Vincent pezsgőspince
Cim:1222 Budapest, Sörház u. 20.
Tel: 1/227-4060, 1/227-4061.Fax:1/227-4062
E-mail: vinarium@garamvariszolobirtok.hu
Web: www.garamvariszolobirtok.hu

II./Balatonlellei pincészet és palackozó
Cim:8638 Balatonlelle, Kishegyi út 42.
Tel: 85/454-701,85/554-153,Fax:85/554-154
E-mail: [javascript protected email address]

Világos koncepció, kézben tartott irány, rend és rutin. Ezek a Garamvári Szőlőbirtoknak, s személyesen a 2006-ban megválasztott Év Bortermelőjének, Garamvárí Vencelnek a jellemzői. A példásan gondozott 75 hektáros balatonlellei birtok és a minden igényt kielégítő borászati központ egy huszéves folyamatos fejlődés eredménye, de közel sem a végállomás. A családi vállalkozás a rendszerváltáskor 1990-benVinárium néven borkereskedéssel, újonnan indult kis borászatok piacra segítésével foglalkozott, miután a már akkor rutinos bor- és pezsgőkészítőnek számító Garamvári a Hungarovin privatizációjával kapcsolatos vita miatt cégétől búcsút vett.

Az egykori termelési direktor nem elégedett meg a borkereskedéssel. Garamvári 1993-tól a Szent Donatus pincészet megalapításával már szőlőtermesztéssel és borászattal is foglalkozott Balatonlellén. A kezdetekkor még hét tagja volt ennek a pincészetnek, majd a Garamvári család fokozatosan megszerezte az operatív irányításhoz szükséges többségi üzletrészeket (91%). Teljessé akkor vált a vállalkozás, amikor 1996-ban megvásárolták a volt Palugyai pincét Budafokon és Château Vincent név alatt elkezdték a hagyományos champagne-módszerek szerinti pezsgőkészítést is. Szabadjon megjegyezni: e pezsgőcsalád nem a szegények itala, hanem az ínyenceké.

"Az első tokaji alapbort még a Hegyalján, a Degenfeld cégtől vásároltam" - emlékezik a cégvezető-főborász. Tokaj azért is kerülhet itt képbe, mert a határozottan champagne-i alapokon álló (chardonnay és pinot noir) pezsgőgyártásba becsempésztek egy kis újdonságot: kisebb tételben tokaji pezsgőt is készítenek, melyhez hegyaljai hárslevelű szolgál alapborként.

Az 1897-ben alapított Palugyai pince egy részét már a korábbi tulajdonosok hagyományos pezsgőgyártáshoz is használták. Később ez a pince is állami kézbe került. Garamváriéknak a felújítás több mint 3 évét vette igénybe és mára olyan termelőüzemmé vált, ahol közel 6000 m2 -es pezsgőérlelési tér és mintegy 30 000 hektoliter bor befogadására alkalmas tárolóhely jött létre. A Garamvári Vencel által irányított vállalkozás így a legszebb budafoki hagyományokat felújítva mutat rá arra, hogy Budafok egyszerre volt a pezsgő és a borkereskedelem központja.

A lellei birtokot a város központjában lévő körforgalomból délre, majd a városházánál jobbra fordulva, a Kishegy táblát követve lehet megtalálni. A pincészet 40-60 vendég fogadására képes - előzetes bejelentkezés alapján. A budafoki központban 80-100 vendég számára állítanak össze fehér-, és vörösborokból, valamint pezsgőből álló tételsort. A lellei birtokon is minden forgalmi bor és pezsgő megkóstolható, a vinotékában megvásárolható. A borkorcsolyák választéka igen széles.

Meglepő, hogy a szőlők mellett, igen jó fekvésű területeken még kukoricát is termelnek itt. "Természetesen bővíteni szeretném a birtokot. Korábban is olyan fekvésű földeket vásároltunk,mely mellett más növényi növényi kultúra is jelen van. A jelenlegi helyzetben környezetünket egyre jobban az új telepitésű szőlők szaporodása jellemzi."

A lellei pincészet helyét maga Garamvári választotta ki. "1993-ban egy nullkilométeres üzemben kezdtünk.. Egy szakadt téesz-majorban helyeztük el első erjesztő tartályainkat" - mutat rá arra, hogy később a zöldmezős beruházáshoz volt mit építeni is. A mai pincészet épp olyan, amilyennek lennie kell. Érkezésünkkor olasz és német rendszámú autók utasai pakolták az itt vásárolt borokat. "Szinte minden nap érkezik bejelentett csoport, és sokan ugranak be hozzánk vásárolni. A helyben történt értékesítést nagyon fontosnak tartom. Egyrészt jót tesz a likviditásnak, másrészt nyomot tudunk hagyni a vendégben, ha szép környezetben jó borokat kóstolhat."

S valóban: a szőlőbirtok teraszán igazolódik az ironikus túlparti mondás, miszerint a somogyi táj attól szép, hogy onnan jól látható a Badacsony. Egyébiránt az új autópályáról érkezve egyenesen mellbe vágó az élmény. A magaslatról a tavat is lehet látni, de egyszer csak szembe találjuk magunkat a Badacsonyi-heggyel, s egy pillanatra úgy érezzük, eltévedtünk.

Garamvári termékpalettája a lehető legszélesebb, és minden más borászattól jól megkülönböztethető. A dél-balatoni fajták mindegyikéből készül itt bor a jól ismert kócsagos címkével. A legjobb, terméskorlátozott dűlők szőlőiből a Garamvári birtokszelekciós borcsalád kerül a palackokba. Az évi 600 000 palack termelés mutatja a birtok komoly erejét.

És hát a Vincent pezsgő. Igaz ugyan, hogy a kertészeti és borászati képzés része a pezsgőgyártás néhány alapismerete, de a pezsgőkészítést csak hosszú évek tapasztalatával, a gyártás közvetlen közelében lehet megtanulni. Az évi mintegy 100 000 palack pezsgő mindegyike mögött ott van ez a szaktudás. A palackos erjesztés gondossága, a technológiai fegyelem, a több hónapos (olykor három éves) érlelés, a precíz seprőtlenítés, és a ház titkaként kezelt likőr - minden elem azért van, hogy poharunkba kellemes ivású, elegánsan gyöngyöző ünnepi ital kerüljön.

2006 nagy éve volt a pincészetnek. Az Év Bortermelője díj mellett az Év Pincészete díj is kijárt.

Gyümölcsösség, jó ihatóság, zamatgazdagság, fajtajelleg, valamint szakértelem és sok munka a siker receptje.

Kapcsolódó hírek

Vendégségben a Pezsgőkirálynál

2012.04.02. A Garamvári Vencel által szervezett pezsgőpáholyok a szakma legnagyobb presztízsű eseményei közé tartoznak. Az idei is maradandó élmény volt. Tovább

Vendégségben a Pezsgőkirálynál