Gál Tibor

Egri borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem Elhunyt
Cím: 3300 Eger, Verőszala u. 22-32.
Weboldal: www.galtibor.hu
E-mail cím: galtibor@galtibor.hu [javascript protected email address]
Telefonszám: 20/852-5005
Fajtaösszetétel: Pinot noir, sauvignon blanc, chardonnay, viognier, rajnai rizling, petit pinot, cabernet franc, syrah, merlot.
Gál Tibor Ifj. Gál Tibor

Két Gál Tibor, két külön út.

"Egy család morális tartását nem csupán a szülők és a nagyszülők adják, hanem a teljes, közösen megélt múlt. Nálunk a család kollektív hagyománya le tudja ereszteni az emlékezet gyökereit akár több évszázadig is, és ez épp akkor ad respektálható erőt, amikor arra nagy szükség mutatkozik. Az én generációmból mindenki ismeri a déd- és üknagymamák nevét is, mert mindannyian büszkék vagyunk az őseinkre" - kezdte egyik beszélgetésünket egy pohár chardonnay mellett Gál Tibor.

A kiváló borászt tragikus körülmények között ragadta el a halál. Fia épp olyan vagány és épp annyira szereti Egert, mint ő, de az utód már egészen más úton indult el. Azt mondja,
"büszkék vagyunk a múltunkra és büszkék szeretnénk lenni a jövőnkre is." Ezért új irányt vett a borászat, mondhatni meg akarja valósítani a minimalista maximalizmust bióban.

A verőszalai pincesoron berendezkedett borászat rövidesen új helyszínre költözik és a jövőben két pincével üzemel. Az első a látványpince lesz, mely Eger belvárosában a Csiky Sándor utcában kap helyet. Itt egy borbár és egy látványkonyha üzemel majd melegkonyhával, bár nem a'la carte étlappal, hanem kifejezetten a térség gasztronómiájára támaszkodó ételsorral. "Csakis helyi termelőktől szerezzük be az alapanyagokat, kizárólag így lehet hitelesen dolgozni" - szögezi le a borász.
A második pince az ültetvények között helyezkedik el, itt fog történni a szőlőfeldolgozás, itt dolgoznak a szőlészek, itt lesz a szőlészeti gépek garázsa, ez egy igazi zöldmezős beruházás lesz.
Közben egy komoly arculatváltozáson is átesett a cég. Azt tapasztaljuk a világ bortermelése kapcsán, hogy azok a termelők sikeresebbek, akik egységes képet tudnak nyújtani a boraikról. Ez azt is jelenti, hogy nem szabad olyan kis tételekbe is belebonyolódni, mint 500 vagy 1000 palack, a fogyasztók ugyanis nem tudnak ennyi fajtát észben tartani, ezért tételenként jelentős mennyiségekre, a piacon kiszámíthatóan jelen lévő borokra van szükség. Kis tételekkel, túl sok fajtával nehéz pozícionálni magunkat. Ezen a nyomvonalon haladva úgy döntöttünk, hogy a sok jó fajta vörös esetében a Bikavér, fehér boroknál pedig az Egri Csillag lesz a zászlóvivő.

Kissé leegyszerűsítve tizenöt fajta boruk helyett három marad a piacon. Teljes tabula rasa.
Marad a körcímke, de leegyszerűsödött, elegáns, minimalista vonalat követve.