Gábeli Pince

Etyek-Budai borvidék

Cím: 2097 Pilisborosjenő, József Attila u. 5.
Weboldal: http://www.gabelipinceszet.hu/
E-mail cím: [javascript protected email address]
Gábeli Pince Gábeli György

Pilisvörösvárról érkezett egy másik pilisi sváb településre, Piisborosjenőre Gábeli György, aki családjával 1992-ben kezdett borászkodni. Az Ezüsthegy szőlői között két táblát vásároltak és építették fel présházukat. Kékfrankos, merlot, ezerfürtű, chardonnay, irsai olivér található területükön. Autodidakta módon képezte magát, s a nagypapájától tanultak is hasznára váltak a borkészítésben. Mindig sokat jelentettek számára a borversenyek, nemcsak az elért szép eredmények miatt, hanem mert a borbírálók tanácsait sokszor megfogadta, s évről évre javította borait.

Ezüsthegyen nyolcszor nyerte el egymás után az Év Borásza Nagydíjat, s a helyi gazdák is elismerték kiváló tudását. A Nyakas Hegyközség versenyeiről nyolc kupa őrzi eredményeit kemencéjük tetején. Legnagyobb sikerét Mecseknádasdon érte el, a 800 tételt felvonultató Magyaroszági Németek Országos Borversenyén, ahol hat nevezett bora közül öt aranyérmet, egy ezüstöt kapott, így a legtöbb aranyérmet szerzett borászként vette át a verseny különdíját.

Gábeli György 2018-as elhunyta után felesége és fia viszi tovább a pincét. Felesége nemcsak a férje emlékét őrzi, hanem igyekszik kiszolgálni az őket megszerető vevőiket és szüret idején megszervezi a munkát. „A bornál egy a lényeg, a tisztaság. A férjem háromszor is kiszedte a rohadt szőlőket, a szedésnél, a válogatásnál és a préselésnél” – mondja az aranyszabályt az asszony. Boraikat a házuknál tartják, „a bornak ott kell lennie, ahol a gazdának”, tanulta Julianna a férjétől. „Csendes, nyugodt, őszinte természetű ember volt a férjem. Nemcsak a szőlőt, hanem a szívét is beletette a borba. Ezt a vendégei mondták neki, s ez rajta is ragadt” – emlékszik vissza meghatódva az özvegy.