Figula Mihály

Balatonfüred-Csopaki borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem Elhunyt
Cím: 8230 Balatonfüred, Meleghegy (Csárda utca vége)
Weboldal: www.figula.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 30/662-4332, 30/359-5451
Fajtaösszetétel: Zenit, olaszrizling, chardonnay, szürkebarát, sauvignon blanc, sárgamuskotály, tramini, semmillon.
Figula Mihály Díszmagyarban, az Év Bortermelőjeként

Kitűnő humorérzék és habkönnyű irónia is "járt" azoknak a szerencséseknek, akik Figula Mihállyal együtt kóstolhatták a borait. Az "évezred borásza" (ő mondogatta ezt kedvesen magáról borász barátai körében, mivel 2000-ben választották az Év Bortermelőjének) a jó borok mellett finom muzsikán és tartalmas irodalmon élt.

Figula nem készült borásznak, illetve a családja semmiképp sem predesztinálta erre az útra. 1952-ben született Petneházán, egy Baktalórántháza és Kisvárda között megbújó kis községben, ahol legföljebb az árnyat adó szőlőlugast ismerték. Magyar szakos tanár szülei is meglepődtek, amikor a jó tanuló, a világ sokféle rezdülésére nyitott fiuk a kertészeti egyetemet választotta egy nyílt napon szerzett kedvező tapasztalat miatt. "Nem is nagyon értettem, hogy miről szól a képzés" - emlékezett 2003-ban.

A tartósítóipari kar 1970-ben indult. Figuláék az első, mondhatni próbaévekben szembesülhettek azzal, hogy a képzés rendszere még nem volt kiforrott. "Félig úgy érezhettük magunkat, mintha a műszaki egyetemen lennénk, hiszen műszaki tanulmányokat folytattunk, például ugyanabból a Vörös-féle gépelemekből készültünk, mint a gépészmérnökök. Ez volt az egyik túlhajtott dolog. A másik meg az, hogy mi a zöldség-gyümölcs termesztés minden ágát-bogát megismerhettük, így kétszer annyi vizsgánk volt, mint a termesztés karra járóknak. Majdnem meg is szöktem. Egyedül az tartott vissza, hogy ha fölfüggesztem a tanulmányaimat, akkor vissza kell mennem katonának. És nekem az első tizenegy hónap is bőven elegendő volt."

Az egyetem elvégzésével lehetőséget kapott arra, hogy erjesztéstechnikai ismereteit akár a borászatban is hasznosíthassa, ellenben konzervgyári (Szigetvár) és borkombináti (Győr) igazgatói feladatok találtak rá. Az elegáns, gyümölcsös, pataktiszta Figula-borok fogyasztói nem is gondolhatták, hogy készítőjük a konzerviparon, a Márka üdítőcsalád gyártásán, majd Sopronban vörösborok erjesztésén csiszolta fehérboros szaktudását.

Úgy tűnt, mintha sokáig a kanyarodó sávban hajtott volna, hogy majd egyszer kirakja az irányjelzőt a kis balatonfüredi birtok felé, ahol felesége nagyapjának, a híres Tolnai István szőlősgazdának az örökébe lép.

"Teljesen mindegy, hogy a kiemelkedőt nyújtó borász nagyüzemben, középbirtokra épült borászatban vagy még az enyémnél is kisebb pincészetben dolgozik. A lényeg az, hogy a méretnek megfelelő szervezettségi szintet átlássa, s mindenről tudjon, amiről tudnia kell. Én is dolgoztam nagyüzemben, mégsem felejtettem el a szakmát, sőt azzal, hogy egy hatalmas pincét vezettem, megtanultam a szervezést és az arányokat" - így összegezte tapasztalatait.

"Füred magaslati pontjáról télen-nyáron csodaszép a Balaton. Ez az a hely, ahol az ember komolyan veheti önmagát, s minden pohár bor közben újragondolhatja a teremtettséget. Itt van például a chardonnay, ami eltér a borszakkönyvekben leírt zöld-zöld-sárga tónustól és a szénaillattól. A füredi mélyvörös talajon szalmasárga színű és citrusos illatvilágú bor születik. A sauvignon blanc esetében is föl lehet hívni a figyelmet a termőhely adta sajátosságra, mivel a fajtát jellemző bodzaillat mellett ízben minerális hatások érvényesülnek. A Balaton-felvidéken több helyen megjelenő ásványosság Figula Mihályéknál gyümölcsösséggel és lefinomult, de élénk savakkal jelentkezik. A széles fehérbor választék mindegyike önálló karaktert hordoz, így érdemes tudatos magyarsággal belefeledkezni az olaszrizling, a tramini, a zenit, a semmillon és a pinot gris mélységeibe. S ha már nevesítettük a fehéreket, húzzuk alá kétszer, hogy gyönyörű a Szilénusz névre hallgató semillon-olaszrizling cuvée."

E sorokat 2003-ban írtam, két nap folyamatos kóstolás, beszélgetés után a vendégház tornácán.

Figulát sokáig az illatos, reduktív fehérborok mestere skatulyába illesztették be. Erre ő azzal válaszolt, hogy tihanyi és pécselyi alapanyagból nem csak gyümölcsös, hanem meglepően vastag vörösborokat is készített. Ezzel kissé szakított a hagyományos csopaki-füredi vonalvezetéssel, de ezt (is) nagyon jól tette.

Még életében közvetlen munkatársává avatta Mihály fiát, aki 2004-ben elnyerte az Év Borásza Balatonfüreden címet.

"A borászatot valamivel hamarabb kedveltem meg, mint a bort. A borászati mesterség rengeteg szépségét ismerhettem meg már az egyetemi évek alatt, de a bort magát csak a mindennapi munka közben szerettem meg. Az első ilyen jellegű feladatom elvégzése közben, Sopronban, a hordók között éreztem rá a bor ízére. Később Győrben heti rendszerességgel végeztünk teljes pincekóstolást. De az igazi élményeket a nagy soproni famíliáktól kaptam. Ez sokban hasonlít a villányiak világához, amiben a tradicionális munkakapcsolatok és barátságok alapja az, hogy már a dédapák is egymáshoz jártak át."

Mégsem a kékfrankos lett a kedvenc szőlőfajtája, hanem a szürkebarát. "Az átváltozása tetszik. Elkezd hajtani, azután zsendüléskor lila lesz, végül mégis fehérbort ad, de ha játszani kezd vele az ember, akkor lehet belőle készíteni rózsaszín árnyalatú bort is. A szürkebarát több stílusra ad lehetőséget. Készíthetünk nagyon könnyű, friss vagy késői szüreteléssel igazán tekintélyes borokat."

Figula Mihály igazi egyéniség, a hazai borászati élet egyik legszínesebb, művészi alkatú képviselője volt.