Ferenczi

Szekszárdi borvidék

Hazai aranyérem
Cím: 7147 Alsónána, Kossuth Lajos utca
Weboldal: www.ferencziszolobirtok.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 30/746-8220, 30/737-1566
Fajtaösszetétel: Cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir, zweigelt.
Ferenczi A brókerborász Debreczeni

Sejteni lehetett, hogy csak idő kérdése, mikor kezd önálló szőlőbirtok alapításába a nagyban brókerkedő Debreczeni Kálmán, a Vylyant létrehozó néhai Debreczeni Pál öccse. A borhoz való vonzódása ugyanis egyértelműnek tűnt: bátyjával gyakran kóstoltak együtt és külföldön is tanulmányozták a borászatokat. Kálmán egyszerre pénz- és borember, hitvese, Ferenczi Pálma pedig, ha van ilyen kifejezés, borasszony.

A Debreczeni Szőlőbirtok és Pincészet 2000-ben kezdte meg működését, ekkor vásárolt 12 hektárt Etyek határában az alapító. A pinot noirt, chardonnay-t, sauvignon blanc-t és sárgamuskotályt telepítő tulajdonos távlati célja a pezsgőkészítés is.

Ferenczi Pálma tulajdona a Szekszárdi borvidékhez tartozó Alsónána határában fekvő 6 hektáros testvérbirtok, amit nászajándékba kapott férjétől. Itt merlot, cabernet franc, pinot noir, zweigelt és cabernet sauvignon terem. Mindkét birtokon a Gál Tibor pincéjéből ismert Mérész Sándor a borász. A tolnai dombok ölelésében fekvő, a falu fölé magasodó szőlőtábla kiegyenlített mikroklímája kedvez a testes kékszőlő termesztésének.

Habár a birtokigazgatást Alsónánán is Debreczeni Kálmán végzi, mivel az egész Ferenczi család mind nagyobb szerepet vállal a vállalkozás életében, a birtok névadójává is ez a família vált. A birtok az 1 palack/tőke elvnek megfelelően maximum 35 ezer palack bort bocsát ki évente. Birtokbora a nagy részben merlot-ból, kisebb részt cabernet franc-ból és zweigeltből házasított, legalább egy évig barrique hordóban érlelt Ferenczi Cuvée. Minden évben forgalomba kerül kis mennyiségben rozé cuvée és mintegy 3 ezer palack pinot noir is. Csak a különleges évjáratokban készül a Ferenczi Superior Cuvée, a merlot és cabernet franc szőlők késői szüreteinek hosszan érlelt boraiból.

A fiatal borászat induló tétele, a 2006-os pinot noir megmutatta, Debreczeni nem a hobbiborászok sorát akarja növelni.