Disznókő

Tokaj-Hegyaljai borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 3931 Mezőzombor, Disznókő dűlő hrsz. 0202
Weboldal: www.disznoko.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 47/569-410, 30/289-9449
Disznókő Disznókő

Az Év Pincészete 2005

A Disznókő Szőlőbirtok francia tulajdonú pincészet, ami a szocialista borkombinátból nőtt ki a Tokaj-Hegyaljai borvidék dél-nyugati kapujában, Mád, Tarcal és Mezőzombor határában. Nevét a birtokon található Disznókő szikláról kapta, amelynek formája a névadó elődöket egy vaddisznóra emlékeztette.

A birtok tulajdonosa 1992 óta az AXA-Millésimes, amelynek Franciaországban világhírű birtokai vannak: a bordeaux-i Château Pichon-Longueville, a Château Cantenac-Brown és a Château Suduiraut. Ezt a tekintélyes sort gazdagítja Portóban a Quinta do Noval.

A birtok 150 hektáron gazdálkodik, amelyet már az 1772-es szőlőkataszteri besorolás első osztályú területnek nyilvánított. A birtok a Rákócziaké volt, majd a 18. századtól több arisztokrata családé. Lónyayak, Szirmayak, Patayak, Andrássyak, Almássyak, Illésházyak voltak itt tulajdonosok, valamint Vay báró, József főherceg, Harkányi báró és Waldbott báró.

A sajátos hegyaljai társadalomfejlődés következtében a magyar főúri hagyományokat a rendszerváltás után külföldiek vitték tovább. A klasszicista stílusú, műemléki védettséget élvező Sárga Borház - ma kiváló étterem - valamikor a birtok présháza volt, amelyet kétszáz éve Lónyay Menyhért építtetett. A tájba simuló, ugyanakkor markáns új szőlőfeldolgozót és présházat Ekler Dezső tervei alapján készítették. A tulajdonosok kialakítottak egy sziklába vájt tölgyfahordó érlelőt és újratelepítették az ültetvények jórészét.

Árvay János főborásszal, aki az alapítástól nyolc évig dolgozott a franciákkal, a Disznókő az élen járt az aszú és a szamorodni újragondolásában. Kockázatot vállalva, a helyi ízléssel és az Országos Borbíráló Bizottság akaratával is megküzdve vezették be a komplex, a világízléshez jobban igazodó borokat. Ne feledjük, ekkoriban még szinte szentségtörésnek számított száraz furmintot készíteni.

A franciák az első években újra és újra vizsgálat tárgyává tették a borkészítés minden elemét. Árvay emlékszik azokra az időkre, amikor ötven befőttes üvegben ötvenféle eljárással készült aszút vizsgálgattak. A szemeket áztatták borral, murcival és musttal, ahogy arra lehetőséget nyújtott a bortörvény, és ezeket az elemeket variálták az áztatás idejének hosszával.

A kezdeti, sok szempontból nézve is nehéznek tűnő időkben érkezett a Disznókőhöz a franca születésű, francia-magyar állampolgárságú Berecz Stephanie, aki 2006-tól már a saját birtokáért dolgozik, s akit 2010-ben az év tokaji borászának választottak.

A nagy neveket, forradalmi újítókat felsorakoztató, világszínvonalon termelő részvénytársaságnál ma Mészáros László igazgatja a birtokot és Kovács Zoltán a főborász.