Dimenzió Borászat

Kunsági borvidék

Hazai aranyérem
Cím: 6000 Kecskemét, Szarkás dűlő 99/a.
Weboldal: www.dimenzioboraszat.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: +36 30 990 7142
Fajtaösszetétel: Kövidinka, furmint, hárslevelű, kadarka, kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon.
Dimenzió Borászat Kovácsné Drabant Katalin, a cég borásza

Kovácsné Drabant Katalin vállalkozó kedvét, színes egyéniségét és kiemelkedő szaktudását juttatja érvényre a Dimenzió Borászat. „Cél a borászaton keresztül kapcsolatot létrehozni a múlt és a jövő között, ötvözve ezzel a tradíciót a természettel és a technikával. Ennek következtében igyekszünk a hagyományos, szinte elfeledett szőlőfajták legmodernebb és legkíméletesebb eljárásokkal való feldolgozásán át ezeket a fajtákat Csipke Rózsika álmukból feléleszteni” – mondja a borászat alapítója, aki két évtizedes kutatói pályát cserélt fel a gyakorlati borkészítésére.

A különleges címkékkel az ősi magyar, kozmikus világszemléletet megidéző, 12 hektáros borászat központja Miklóstelepen található. Ültevényei nagy része korábban a Kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutató Intézethez tartozott. „Az ősi hitvallás mindent élőnek tekint, ezért kellő alázatot, tiszteletet és bölcsességet kíván minden élőlénnyel szemben. Boraink ápolásánál ezt a szemléletet a hétköznapok szintjén, termékbarát technológiák bevezetésével valósítottuk meg. Ennek is köszönhető boraink egyedi, sajátságos íz- és aromavilága" - foglalja össze filozófiájukat Kovácsné Drabant Katalin. És tovább is lép: „Mi a borokon mint szakrális varázsszeren keresztül szeretnénk a tiszta forráshoz visszajuttatni az embereket, hogy újra felismerjék a valódi értékeket, a természet és a teremtő örök törvényeit."

Néhány éve, amikor Kecskemét város fehér- és rozéborát a Dimenzió adta, megkérdezték a borásztól, hogy miért épp ezt a területet választotta. Így válaszolt: „mert itt vannak a gyökereim, ez a miklóstelepi szőlőterület egykor a szüleimé volt. Úgy véltem, ha elfordulnék ezektől a hagyományoktól és eredményektől, árulást követnék el, a másik: meg szerettem volna mutatni – mert megtapasztaltam az elmúlt évtizedekben –, az itteni borok is megállják a versenyt más vidékek termékeivel.”

Boraiknak kizárólag az ősi magyar kultúrkörből származó, jellemző neveket választottak: Virtus, Bűbáj, Csízió, Igéző, Nimrud, Regős, Révület, Sámán.

Fontos megjegyezni, hogy Katalin férje, a miskolci illetőségű Kovács András az ország legnevesebb lepárlórendszer-gyártója. Nevéhez számos kiváló pálinkafőzde fűződik. Miskolc-görömbölyi pincéjükben egyszerre lehet fejlődni borban, pálinkában és magyarságban.

Ami pedig a kecskeméti Dimenziót illeti: különös, de erőteljes szín a magyar borászat palettáján.