Bussay Pince

Szerző: | 2023. június 07. | Balaton, Kezdőlap, Zalai borvidék | Címkék:

Kis birtok – nagy név. És a gyász. Dr. Bussay László háziorvos hobbiborászból lett a
legismertebb körorvos, azaz egy hajdan közismert borvidék első (de remélhetőleg nem
utolsó) mohikánja. E sűrű szövetű megközelítésben szálanként teszünk rendet:
1. Bussay a gyönyörű Mura-vidék kicsinyke falujában, a mesés nevű Csörnyeföldön
készítette borait és gyógyította betegeit.
2. A Csörnyefölddel hol összeragasztott, hol különválasztott Muraszemenye az orvos
férj és a körjegyző feleség otthona.
3. A Zalai borvidék a somlóihoz hasonlóan munkás terület, csak itt jobban szétszóródtak
a szőlők a vadban gazdag erdők és a kukoricaföldek között.
4. Az erőteljes lejtésű, vegyes talajon igazán markáns, erőteljes savakkal mutatkozó,
bizonyos dűlőkben minerális borok születnek – és ez az adottság komoly borászati
tudást igényel.
5. Bussay László e tudás (arányteremtő képesség) birtokában szép, férfias, de a savakat
nagy testbe komponáló, koncentrált borokat készített, stílust teremtett.
6. Ezzel e tájon egyedülállót alkotott.
2014 nyarán bekövetkezett halálakor egy egész ország döbbent meg, mert úgy
gondoltuk, a fogalmak nem hunynak el. „Csak a teste” – figyelmeztet a legendás sírfelirat.
Bussay doktor tovább él a boraiban, azután a szőlőültetvényeiben, az emlékezetünkben és
persze a családjában is, ahol folytatni akarják, amit a családfő megkezdett és magas szintre
emelt. Lányai követik az úton. Dorottya orvos lett, átvette édesapja körzetorvosi praxisát és
ma már ő a borász. Bianka jogász lett és segít testvérének.
Biztosak lehetünk abban, hogy jó kezekbe jutott az örökség.
Érdekessége e tájnak, hogy a határ túloldalán – talán épp a mézpörgetés és
lekvárfőzés erős hagyományai miatt – szinte csak édes és félédes borokat készítenek a
Lendva-vidéki borászok, emitt viszont a száraz, minerális stílus dívik. Trianon rajta hagyta
súlyos keze nyomát a borkészítésen is.
Dóráék természetes úton, tölgyfahordóban érlelnek. Boraik még a gyengébb
évjáratokban is rendkívül koncentráltak és testesek, kimagaslóan szép savszerkezettel
építkeznek. Erre a szerkezetre mondja a francia borszakíró nyelv, hogy borkatedrális.
„Számunkra a borászkodás olyan hivatás, mellyel próbálunk értéket teremteni hagyományos
formában. Hiszünk abban, hogy egy jó pohár bor olyan kapocs, amely könnyen besimul
bármely beszélgetésbe.”

<a href="https://elitbor.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">Elitbor</a>

Elitbor

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Ópusztaszer hazavár
Mi, svábok
Meggypiros mezben