Bott Frigyes

Dél-Szlovákiai borvidék

nemzetközi elismerés
Cím: Muzsla
Weboldal: www.bottfrigyes.sk
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 00421 905 222 995
Bott Frigyes Bott Frigyes

A Garam-mente mint történelmi borvidék a Duna és a Garam által bezárt háromszög alakú, dombos terület, aminek nagy része évezreden keresztül az esztergomi egyházmegyéhez tartozott. Talaja mészkőben és ásványokban gazdag vulkanikus alapú agyag. Ennek a területnek a része a Muzslai dombok.

Bott Frigyesre két okból figyel a szakma. Egyrészt azért, mert tíz hektáros birtokán szép magyar borokat készít a trianoni határoktól néhány kilométerre, másrészt meg azért, mert ő is erősíti a természet közeli, természetesen dolgozó hazai borászok örvendetesen bővülő körét.

Két házasított borát emelem ki. Az egyik a Granum (a garami dűlőről), melyben világfajták - tramini, pinot blanc, sauvignon blanc és olaszrizling - egyesülnek. A másik a Super Granum (a Garam fölötti dűlőről), mely Kárpát-medencei fajták házasítása hárslevelűvel, furminttal, juhfarkkal. Nos, akinek van füle, megérti az üzenetet.

A felsorolt fajták mindegyikéből készül fajtabor, sőt rajnai rizlingből, , kadarkából, kékfrankosból és pinot noirból is.

„Vannak, akik egész életükben sóvárognak az idill után. Vannak, akik pillanatokra magukénak tudhatják, majd elveszítik, de keresése további értelmet ad életüknek. Végül vannak azok, akik az idillt képesek megteremteni. Hétköznapian, egyszerűen, olyan magától értetődően, mintha a harmonikus tudatállapot az ember alapvető, elidegeníthetetlen tulajdona lenne. Közéjük tartozik Bott Frigyes” – írta róla Kling József.