Bősz Adrián Borászata

Szekszárdi borvidék

Hazai aranyérem
Cím: 7100 Szekszárd, Béri B. Á. u. 62.
Weboldal: www.boszadrian.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 70/327 3488
Bősz Adrián Borászata Bősz Adrián

„Boraimat mindig a lehető legmagasabb minőség elérésének jegyében készítem, de egyben nagy gondot fordítok a borok ihatóságának megőrzésére. A szekszárdiság jegyében olyan borokat készítek melyekben kiemelt szerep jut a számomra preferált stílusjegyeknek, a gyümölcsösségnek, a tisztaságnak és az eleganciának.

Továbbá fontosnak tartom, hogy a borok illat és íz világában kellő dominanciával és stílussal jelenjenek meg a fajták és a területek jegyei. Nem elsődleges cél az óriási test építése, sokkal inkább a hosszútávon élvezhető illatokra, ízekre, zamatokra és kerekségre törekszem." Ennél pontosabban nehéz lenne összefoglalni, mi a fő jellemzője a Bősz-boroknak.

Adrián több mint egy évtizede tört be az elitbe, s habár az utóbbi években kevesebbet foglalkozik vele a boros média, ugyanaz a lendület jellemzi, mint látványos indulásakor. Sőt a sikeres vörösek mellé odarakott egy nagyon rendes rajnait, hogy eltűnődjünk a borvidék jellegén.

A borászat Bátán található, ezért Bősz Adrián mindig hangsúlyozni kénytelen, hogy Szekszárdon él és szekszárdinak vallja magát. Bár gyerekkorában épp a bátai nagypapának segítve került közeli kapcsolatba a szőlővel. A birtok mindössze négy hektár és ugyanekkora területről, megbízható gazdától vásárol fel alapanyagot.

Egyébként is az a benyomása az embernek, hogy Bősz Adrián rendkívül céltudatos, mokány ember. Letisztult arculatú palackjairól is árad az átgondoltság. A könnyed tételeken (reduktív fehér, rozé, siller, vörös birtokbor) szitakötő, a gyümölcsös, könnyedebb borokon gólya, a dűlőválogatott kadarkán és rajnain kócsag, a prémium kategóriás borokon pedig szarvas látható.

Egy kis személyes: nekem mindegyik tétele tetszik, de a 2011-es merlot a maga csokoládés-áfonyás vonalvezetésével, friss fűszereivel, kellemes édes íz érzetével egészen parádés.