borMalom

Villányi borvidék

Volt Dlusztusunk hozzá
Cím: 7773 Villány, Ady Endre fasor 6.
Weboldal: www.bormalom.hu
E-mail cím: bormester@bormalom.hu
Telefonszám: +36-30-3452845 (Sági Márta), +36-30-2590426 (Gőcze Zoltán)
Fajtaösszetétel: Kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc.
borMalom Sági Márta, a tanárból lett borász

Sági Márta és Gőcze Zoltán ideális párost alkot a borkészítéshez is. Mindketten az élet más területén vértezték föl magukat tudással, tapasztalattal és szabadságélménnyel. Ők azok a belülről irányított emberek, akik egyszerre álmodozók és realisták. Márta matematikát tanított egy pécsi középiskolában, mielőtt borász lett, Zoltán pedig egyetemi oktatóként és villamosmérnökként élte újító-feltaláló életét, mígnem egy négyszintes borászat gépészeti problémáival szembesült.

"Borász-technikusi végzettségem van. Nagyon büszke vagyok arra, hogy kitűnőre vizsgáztam" - meséli nagyon kedvesen Márta, aki ránézésre is igazi tanárnő, így nehezen képzeljük el a katedra másik oldalán. "Jó diákként a ballagásán jutalomkönyvet kapott" - erősít rá Zoltán, aki megmutatja, hogy a logikusan összerakott borászati technológia mellett az épületben jutott hely egy gyengeáramú kísérleti labornak is.

Az egykori malom épülete évtizedekig állt üresen, illetve egy időben magtárként szolgált. Gőczéék láttak fantáziát benne, s mivel az élet más területein is sikeres pályázatírók, egy uniós lehetőséget megragadva, beleraktak a műemlékbe egy komplett borászati üzemet. "2010 augusztusában kezdtünk a felújításhoz. Az átalakításkor három és fél tonna vasat sikerült kibontanunk" - meséli Zoltán. "Az első szüretet osztálytársnőm telefonos segítségével vezényeltük le" - igazolja Márta a köztudomásút, hogy a kitűnő osztályzat még nem belépő a magabiztos ügymenetbe.

Finom kis megjegyzés, önreflexió: "Az első palackozás komoly logisztikai feladatot jelentett. Jöttek a haverok, építész, programozó matematikus, geográfus, villamosmérnök, egy jó csapat. Mondtuk is, palackhoz két diploma alatt senki sem nyúlhat hozzá."

Nagy előnynek tartják, hogy amolyan kis integrátorként, azaz felvásárlóként meg tudják válogatni a minőséget. Megkeresik és megtalálják maguknak a munkát. A család többi tagjával együtt szépen, arányosan teszik a dolgukat. Van kisugárzásuk.

Nincs szorongás, csak szeretet. Mert a bort szeretni kell.

Szót kell ejteni az integrátori szerepvállalásról is. Köztudottan nem túl kiterjedt a Villányi borvidék, különösen a Villány városa környékén zöldellő szőlőskert, mégis hagyományosan szükség volt itt felvásárlásra, a gazdák termésének integrálására. A szőlőtermelők nagyobbik része errefelé sem készít feltétlenül bort a szüreti kincsből, így teljesen természetes, hogy a nagyobbak vagy az erre specializálódottak a termeltetést is ugyanolyan fontos ügyként kezelik, mint a termesztést. A sort a maga szerény eszközeivel egészíti ki az egyelőre 60 000 palack/évet megcélzó borMalom.

Végezetül a borokról. Jól kellett a sorok között olvasnia annak, aki a 2012. december 6. (Miklós-napi) országos rozé borverseny díjazottjainak sorában be tudta azonosítani a NaPPort Kft.-t. Nos, a cégnév mögött a borMalom húzódik meg, akiknek nem ez az első aranyos sikerük rozéfronton, mivel már az első palackos tételük, a 2011-es kékfrankos rozé is aranyat nyert a Pécsi - Villányi borvidék rozébor, majd a nagyharsányi Húshagyókeddi borversenyen. Az induló borászat egyelőre két tétellel van jelen, a kékfrankos rozé és a kékfrankos vörösboros változatával. Prémium minőségű boraik jelenleg tölgyfahordós érlelés alatt állnak. Látva, tapasztalva az elkötelezett és töretlen hitű csapatot, biztosak lehetünk abban, hogy sok jó bort őrölnek még itt a malmok.