Bóni László

Csongrádi borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: Szerbia, 24000 Subotica (Szabadka), Tuk Ugarnice 14. út
Weboldal: http://www.dibonis.com/
E-mail cím: office@dibonis.com
Telefonszám: +381 (24) 546 067
Fajtaösszetétel: Pinot noir, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, shiraz, kékfrankos, vranac, sauvignon blanc, muscat ottonel, chardonnay, kadarka, irsai olivér, cserszegi fűszeres, hamburgi muskotály.
Bóni László Bóni László

A Szabadkai-Horgosi borvidék (valaha a Csongrádi borvidék déli része) kiváló körülményeket teremt ahhoz az ott fekvő borászatok számára, hogy kellően testes, mediterrán jellegű borokat készítsen. A talaj erőteljesen vegyes, hiszen homokból, feketeföldből és löszből rétegződik, a napsütötte órák száma meghaladja a magyarországi vidékekét, ennek köszönhetően éjszaka extra hőt ad le a felső réteg, így teljesebb, gyorsabb érést biztosítva a szőlőnek. A szabadkai DiBonis borászatban ezek a földrajzi adottságok találkoznak a negyedik generációs borász, Bóni László szakértelmével és kísérletező kedvével.

A borászat első szőlőtőkéit 2004-ben ültette, mai formáját pedig 2008-ban nyerte el. A borvidékre elsősorban a fehér szőlőfajták jellemzőek, a borászat főként vörös szőlőkkel dolgozik, többek között cabernet franc-nal, cabernet sauvignonnal, shirazzal. Dolgoznak reduktív eljárással is, de a DiBonis borok különlegességét a fahordós érlelés adja, a DiRose, mely hét szőlőfajtából készült rozé, egy hónapig fahordós, majd egy évig palackos érlelést kap, a nagy vörösekre pedig az amerikai és magyar hordós érlelés jellemző. A szokatlanul hosszú érlelésnek és a fahordó előnyben részesítésének köszönhetően (csonka-)magyarországi viszonylatban rendkívül egyéni stílusú borokat készít Bóni László.

Az eredetileg villamosmérnökként végzett borász nem csak borokkal foglalkozik, hanem pálinkafőzéssel is. A modern technológiának köszönhetően, amelyet a pálinkafőzde használ, a legkülönbözőbb alapanyagokból tudnak gyümölcspárlatot készíteni. A kedvelt típusokon kívül (kajszibarack, alma, törköly, szilva, birsalma) készítenek málnából, szederből, cseresznyéből, erdei eperből, meggyből és bodzából is pálinkát. A széles választék mellett elsősorban a minőség a fontos, amit a Pálinka Világkupa is díjazott 2012-ben és 2014-ben egyaránt a közép-európai nagy versengés legeredményesebb főzdéje díjjal.

Meg kell jegyeznünk, hogy Bóni László a reduktív borkészítési technológiából számos elemet átvitt a pálinkafőzés területére. Amikor élő, izgalmas, aromagazdag és selymes pálinkáit kóstolják, a fogyasztók sokszor nem értik, miként lehet ilyen könnyeden gyümölcsös, sima ivású és bársonyos a szabadkai párlat. A titok egyszerű: alacsony hőmérsékleten (jéggel) áll össze a főzésre szánt alapanyag; a párlás lassan történik; és a kész párlatot hagyják pihenni, ezért kíméletesen, heteken keresztül zajlik a hígítás.

Bóni László mindkét szakterület elsőrendű művelője.