Bogdán Birtok

Somlói borvidék

Volt Dlusztusunk hozzá
Cím: 8478 Somlójenő, Somló-hegy
Weboldal: www.bogdanbirtok.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: +36 30 444 8423
Bogdán Birtok Bogdán Lehel

A Bogdán család birtoka a nagyobbak közé tartozik a mindössze 550 hektáros, és főleg apró területekből álló Somló-hegy szőlői között. 20 hektár a sajátjuk, további 60 hektárt bérben művelnek, amelyből a legnagyobb terület juhfark, s mellette olaszrizling, furmint, hárslevelű, tramini, irsai olivér, rizlingszilváni található a kínálatban. 700 hektoliter boruk többnyira palackozva kerül forgalomba, de a pincéjüknél és vendéglők számára folyóborként is kaphatóak. Ajkán és Somlóvásárhelyen saját vinotékájukban árusítják boraikat, más somlói és balatoni borokkal együtt.

Birtokukon vendéglátásra, borkóstolásra alkalmas pincék és terasz várja a csoportokat a Somló-hegy oldalában. Kiemelt tételük a Juhfark Trió, háromféle juhfark házasításából, a Juhfark Elixír, egy késői szüretelésű, édes, aszús fehérbor, illetve a Juhfark Prestige, melyet fahordóban érlelnek. Somlai Cuvée-jük Bogdán Levente borász összeállítása a hegy jellemző fajtáiból.

Az 1992-ben alapított Bogdán Birtok megmaradt családi pincének. „Családi itt minden, a javítások és mindenféle probléma megoldása” – meséli Levente, miután testvérével megszerelték a traktort. Amit a nagypapa elindított hobbiként, majd az édesapa, Bogdán József hivatalos borászattá tett, azt az új generáció teljes létszámában, magasabb fordulatszámon viszi tovább. A két fiú, Levente és Lehel a szakmai részért felel, megosztva a borász és szőlész munkákat, a lány, Lilla pedig a marketinget, vendégfogadást szervezi. Az édesanya, Livi néni és a családba bekerült házastársak is aktívan kiveszik a részüket a vendéglátásban, a pénzügyekben, az adminisztrációban. „De alapvetően mindenki mindenhol ott van, ahol épp munka van”  - összegzi Levente a mindennapjaikat.