Bock Pincészet

Villányi borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 7773 Villány, Batthyány u. 15.
Weboldal: www.bock.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 72/492-919, 30/997-5600
Bock Pincészet Bock Pincészet

Az Év Pincészete 2007

Villánynak nem csak borászati értelemben van sajátos mikroklímája. Itt egymás mellé kerül a kicsi a naggyal, a szomszéd Zsolti a világhírrel, a mediterrán bohémság a sváb precizitással, Isten a sörrel - utóbbiban nincs ellentét. Ha azt halljuk, hogy ezt vagy azt "kijelentette az Ede", akkor Villányban mindenki, e kisvároson túl pedig a villányiul értők köre jól érti, hogy Tiffán Edéről van szó, aki időről időre meg szokta mondani. Van itt egy érdekes nyelvi jelenség is, amikor azt mondjuk, hogy "tegnap ittam egy Günzert", ami kizárólag a családi vállalkozásokkal (hisz Csányit vagy Vargapincét nem szoktunk inni) kapcsolatban hangzik el, és ezt a fordulatot mindenek előtt a villányi Gere Attilával vezette be a közhasználatba a jó magyar borissza publikum. Bock egyik kedvenc szavajárása, hogy "amióta év bortermelője lettünk", így az egyes és a többes szám tudatos keverésével, pontosan. Mert azt mondja: hogy ő és az övéi ő általa.

Van egy kedves villányi szokás, hogy az istenfélő borászok egy csoportja vasárnap délelőtt együtt megy a misére. Vonul a Gere Pincészet, a Bock Pincészet, meg a többi. Mise után a pincészetek beülnek sörözni, azaz a férfipincészetek kocsmáznak, a nőpincészetek meg fölrakják a tyúklevest. Ebédre egyesülnek a családi pincészetek, aztán a férfipincészetek kimennek a meccsre.

A Bock Pincészet méretében valóban több egy családi vállalkozásnál: itt több család kap kenyeret, dübörög a panzióból fejlesztett szálloda, több százezer palack bor készül a föld mélyében és hát ott van a híres, gasztronómiai csúcsteljesítmény, a fővárosi Bock Bisztró. Bock József irányt és példát mutat.

"Egészen 1973-ig fizikai munkát végeztem, majd gyártás-előkészítőként dolgoztam. Munka után, dologidőben a kollégák egymás présházába jártak át segíteni. Így, kalákában gyakoroltam én is a borkészítést, bár apám mellett is mindig akadt feladat a szőlőben vagy a pincében" - kezdte borásszá válásának történetét Bock József villányi termelő a róla szóló portrékötetben. A Boxi becenéven is közismert, a kóstoló helységeket harsány nevetéseivel betölteni képes borász édesapja is készített híresen jó, díjnyertes bort.

Az édesapa példaképpé vált, és ha ma kérdezünk rá a meghatározó élményekre, Bock József most is a családon belüli útmutatásról beszél, holott birtokméretben, fajtaösszetételben, tekintélyben és hírben már messze meghaladta az elődöket. Bock Józsefet ez az ősi erő, a tradícióba vetett hit viszi előre. Borai is mind duzzadnak az erőtől, és akik talán nem kedvelik ezeket a robosztus bor óriásokat, azok is elképedve állapítják meg, miféle élni vágyás munkál itt.

A pincészet összetéveszthetetlenül egyedi arculattal, fegyelmezett, felkészült csapattal szolgálja a magyar bor ügyét. A széles termékskála és a megbízható színvonal alapkövetelményén túl minden esztendő hozott egy-két briliáns bort, így a foglalkoztatásban is élen járó Bock Pincészet akár tananyag is lehetne az egyetemeken.