Bock József

Villányi borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 7773 Villány, Batthyány u. 15.
Weboldal: www.bock.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 72/492-919, 30/997-5600
Fajtaösszetétel: Olaszrizling, hárslevelű, chardonnay, rajnai rizling, portugieser, kékfrankos, kadarka, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot noir, syrah.
Bock József A kóstolóteremben

"Egészen 1973-ig fizikai munkát végeztem, majd gyártás-előkészítőként dolgoztam. Munka után, dologidőben a kollégák egymás présházába jártak át segíteni. Így, kalákában gyakoroltam én is a borkészítést, bár apám mellett is mindig akadt feladat a szőlőben vagy a pincében" - kezdte borásszá válásának történetét Bock József villányi termelő a róla szóló portrékötetben. A Boxi becenéven is közismert, a kóstoló helységeket harsány nevetéseivel betölteni képes borász édesapja is készített híresen jó, díjnyertes bort.

Az édesapa példaképpé vált, és ha ma kérdezünk rá a meghatározó élményekre, Bock József most is a családon belüli útmutatásról beszél, holott birtokméretben, fajtaösszetételben, tekintélyben és hírben már messze meghaladta az elődöket. Bock Józsefet ez az ősi erő, a tradícióba vetett hit viszi előre. Borai is mind duzzadnak az erőtől, és akik talán nem kedvelik ezeket a robosztus bor óriásokat, azok is elképedve állapítják meg, miféle élni vágyás munkál itt.

E kiváló, példamutató szorgalmú borász megfejtéséhez ismerni kell a gyökereket. Bock József elődei a betelepítés óta, immár kilenc generáción át foglalkoztak szőlőműveléssel és borkészítéssel. A birtok mérete sohasem volt nagy, mivel a Bockok ugyanúgy foglalkoztak a paraszti birtok művelésével és állattenyésztéssel, mint az ország más területén élő sorstársaik, csak ők még elő is állították a saját borukat. Ez a kicsi birtok apáról fiúra hagyományozódott, miként a borkészítés mestersége. 1946-ban mindent elvettek tőlük és családjuk nagy részét is kitelepítették.

Az édesapa, Bock Antal ragaszkodott Villányhoz. "A kitelepítéskor néhány órán belül dőlt el az emberek sorsa. Édesapámnak egy háborús sérülés okozta tüdőgyulladás segített abban, hogy ne kerüljön szem elé. A siklósi kórházban feküdt, amikor itt, Villányban és környékén elhajtották a svábokat."

Bock József gépésztechnikus lett, s ha nincs a rendszerváltás, akkor minden bizonnyal megmaradt volna háztáji borásznak. De átalakultak itt a dolgok és ő is gyarapodhatott immár külső korlátok nélkül. Batthyány utcai szállodája és a lakóház alá becsempészett több szintes pince is mutatja, hogy aki nagyon akarja, megtalálja a terjeszkedés irányát.

Az egy percig sem volt kérdés, hogy Bock József is borász lesz, csak az, hogy miként. Apja iránymutatásával megtanulta az összes fogást, és a fizetés-kiegészítés sem jött rosszul. Édesapja váratlan halála viszont gyors válaszút elé állította, és ő jól döntött.

A nyolcvanas években a legnevesebb helyi kistermelők valóban nevet kaptak az ország nyilvánossága előtt. A fölvásárolt és összeöntött oportót az állami gazdaságban lepalackozták, s a termelő nevét a ferde nyakcímkén olyan arányban tüntették föl, amilyen arányban részt vettek ebben a sajátos, egynemű ?kékoportó cuvée-ben?. A legnagyobb büszkeségre adott okot, ha valakinek a neve fölkerült a palackra. Régebbi borivók emlékezhetnek, hogy ott volt a Bock Józsefé is.

Innen már nyílegyenes út vezetett a kiteljesedő sikerhez. Az ország Boxija elsősorban a világfajtákban jár az élen, de meglepő módon (mivel a fajta nem Villányhoz illik elsőként) rozéját is nagyon kedvelik. A csúcsgasztronómia elképzelhetetlen nagy házasításai (Ermitage, Bock és Royal Cuvée) vagy bársonyos merlot-ja, szállodája pedig a köszöntőitalként szolgáló törkölypálinka nélkül.

És ne feledjük el, hogy ő a borászok nemzeti labdarúgó válogatottjának a csapatkapitánya. Egy igazi összetartó erő.

Kapcsolódó hírek

Elsőként nyerte el Bock József a Vince életműdíjat

2021.11.15. Szakmai egyeztetést követően, három legendás borász között dőlt el a Vince Magazin által alapított, és az idén első alkalommal átadott Vince életműdíj sorsa. Tovább

Elsőként nyerte el Bock József a Vince életműdíjat
Régi szelíd esték – 2. Malbec

Ha Villány, akkor cabernet franc

2012.03.15. Különösen erős hangsúlyt fektet a Villányi borvidék arra, hogy megértesse: a cabernet franc, ami nagyon ritkán szerepel önmagában, fajtaborként, itt igazi otthonra lelt. Tovább

Ha Villány, akkor cabernet franc