Bella Pince

Etyek-Budai borvidék

Cím: 8096 Sukoró, Pincesor 41.
Weboldal: https://www.facebook.com/Bella-Pince-Sukor%C3%B3-106126357776614/
E-mail cím: [javascript protected email address]
Bella Pince Bella Pince

A pincék nevei hagyományosan a borászok neveit viselik – kivéve ha a múzsáét. A feleség, Izabella maga is részese a róla elnevezett családi pincének, amely boraival 2019 tavaszán lépett a nagyközönség elé.

Szideropulosz Jorgosz, Izaella és fiúk, Jorgosz 2015-2016-ban kezdték a telepítést Sukoró határában, Pákozd felé, a Csúcsoshegyi útnál. A Velencei-tó pár száz méterre van, amely a klíma szempontjából meghatározó, 2 fokkal mindig melegebb van. A domboldal déli lankáin 12 hektáros a területük, melynek termését nagyobbik részben szőlőként eladják, egyelőre. A Velencei-tavi borkészítést jó lehetőségnek látják, hiszen ez a kevéssé ismert borvidék – az Etyek-Budai Borvidék egyik körzeteként – hajdanában is szép borokat adott a hazának. Szerzetesrendi papi birtok volt, ahol tradicionálisan több száz éve szőlőművelés folyt. A legenda szerint Mária Terézia idején innen vittek hajóflottákra testes, markáns borokat, amelyek jól bírják a hajóutat. A helyiek másik boros hivatkozási pontja az 1848/49-es szabadságharc, melynek haditanácsa a sukorói református templomban tanácskozott. A helyi gazdák boraiból merítettek erőt a csatához a magyar vitézek...

Jorgoszék a szakmai képzések megszerzése után a reduktív technológia mellett döntöttek, gyümölcsös, üde, könnyed borokat készítenek. Fehér fajtából cserszegi fűszeres, olaszrizling, irsai olivér, chardonnay, vörös fajtából pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, kékfrankos a kínálat. Cuvée is készül a birtokon fehérből, vörösből egyaránt, s 2019-ben belevágnak a pezsgőkészítésbe, chardonnay és pinot noir alapokon. A 2018-as 120 hektoliter után 2019-ben dupláztak, majd szeretnék elérni az 1000 hektolitert évente. Szakmai fogadtatásuk erős kezdést jelez, első versenyeiken országos és régiós szinten is arany és ezüst díjazásokban részesültek fehér, cuvée és rozé boraikkal. „Jók a savak, jól cukrosodik a szőlő. A löszös talajtól a gránitmurváig sokféle a föld az ültetvényen belül, jellemző a magas szabadmész tartalom, ami a badacsonyi talajhoz hasonlítható” – mesél elkötelezetten a Velencei-tó előnyeiről Jorgosz. „Ha idősebb lesz az ültetvény, komolyabb vörösborokat is fogunk tudni készíteni” – teszi hozzá.

A kiváló indulásuk és a Velencei-tó ígéretesen fejlődő turizmusa hosszútávú tervekre sarkallja őket. Feleségével remélik, hogy nemsokára fiúk is bekapcsolódik a családi gazdaságba. Idén a látogatók számára is megnyitja kapuit a Bella Pince, melyhez komplex vendéglátás kialakítását tervezik. 2-3 ágyas szobákkal, összefogva Sukoró egyéb szolgáltatóival, 30 főig tudnak csoportokat fogadni, melegkonyhai ellátással, elszállásolással és persze borkóstolókkal.