Béla Borászat

Kunsági borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 6238 Imrehegy, Szarkás 56.
Weboldal: www.belaboraszat.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: +36 20 938 6161
Fajtaösszetétel: Rajnai rizling, olaszrizling, gyöngyrizling, rizlingszilváni, cserszegi fűszeres, nektár, kékfrankos, pinot noir, cabernet sauvignon, cabernet franc.
Béla Borászat Bormustra

„Nektár. Kései szüretelésű, édes, oltalom alatt álló eredetmegjelölésű fehérbor. 2013. Termelte és Palackozta: Béla Borászat. Imrehegy.” A címke szélén két matrica, az egyik brüsszeli Monde Selection minősítő szervezet nagy aranyérmét tanúsítja, a másik a 2015-ös Bayer Borverseny aranyérmét. A virágos, mézes illat és az édesség mélyén lévő enyhe kesernyés íz kombinációja igazi meglepetés a laikus és a borok világában jártas ember számára egyaránt. Imrehegy a Kunsági borvidéken terül el, és a rá jellemző inkább homokos, löszös talaj is kiváló alapul szolgál a minőségi borkészítéshez. Ez a kései szüretelésű Nektár Béla Zoltán vállalkozásának zászlósbora.

A 70 hektáron gazdálkodó borász már egészen gyermekkora óta foglalkozik szőlővel. „Segítettem a szüleimnek, hordtam kifelé a vesszőkötegeket. Nagyon jó hagyományos ültetvénye volt a szüleimnek a tanya mellett, vagy harmincfajta szőlővel. Az első lépéseket a szőlő irányába itt tettem, szó szerint. Itt ismertem meg több érdekes szőlőfajtát, amit ma is termelek. Szőlő- és gyümölcstermesztő szakközépiskolába jártam Kiskőrösre, majd a villányi úti Kertészeti Egyetemen növényvédősként végeztem. A tanyai és szakcsoportos területek termését eleinte otthon édesapámmal dolgoztuk föl. Volt neki hetven hektoliternyi tárolóhelye fahordóban. Később már vittük a bort az MDF-piacra, és közben gyarapodott a szőlőterületünk is. Akkor sok gazdátlan, elhanyagolt ültetvény volt a rendszerváltás miatt. Egyszer, 1996-ban talán Garamvári Vencel budafoki raktárpincéjében vettem egy palack Tiffán-féle cabernet sauvignon bort. Otthon kinyitottam, és megdöbbentem,hogy ilyen fantasztikus bort is lehet készíteni szőlőből. Két évvel később már palackozónk volt. Sok buktatón keresztül tanultam a szakmát tovább, borász kollégáktól, tanáraimtól a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Borászati tanszék első szakmérnöki kurzusán, valamint barátaimtól. Közben a kétezres években dolgoztam nagyüzemben is, ebből éltünk, de nem hittem a tömegtermelésben. Az első munkám pinot noirból készült és jól sikerült. Elküldtem egy országos versenyre – ezredvégi üzenet egy palack borban címmel –, és nagy öröm volt az országos ezüstérem. Ez az élmény terelt végképp ebbe az irányba. Jött a nektár, tovább tanulmányoztam a bort a szőlőfajták felől nézve, és ez a tanulás lényegében most is tart .”

Béla Zoltán erősen épít a helyi hagyományokra, ugyanakkor a technológia vagy a design kérdéseiben ütemesen halad a korral. Otthon van számos fajtában, így például a termőhely adottságain messze túlszárnyaló pinot noirt készít, vagy olyan primőr kékfrankossal lepte meg a piacot, amelyet a legjobb osztrák gazdák is örömmel bevállaltak volna sajátjuknak, de a nevéhez leginkább a bevezetőben említett nektár reneszánsza köthető. Lássuk be, kevesen ismerik ezt a fajtát. Sokan házasítást vélnek a név mögött, mások a tokaji nektárra gondolnak, s nem értik, mit keres ez a bortípus az Alföld közepén. A nektár egy 1994 óta államilag elismert szőlőfajta, amit a keszthelyi Georgikon mezőgazdasági karán Bakonyi Károly vezetésével kereszteztek judit és cserszegi fűszeres fajtából. Bora jellegzetes karakterű, intenzív, aromás, fűszeres-muskotályos illatú. Töppedt, vagy aszúsodott terméséből különleges minőségű bor készíthető. A fajta mesteri művelője Béla Zoltán. A teljesen kierjedt száraz változatot és a kései szüretelésű, töppedt szőlőből származó édes bort érdemes egymás után, egymással összevetve kóstolni.

A zöldes-citromsárga árnyalatokban játszó, virágillatú száraz és az aranysárga, muskotályos illatú, mézédes bor kettőse alaposan meglepi, elgondolkodtatja az embert. Mintha egy száraz furmint és egy aszú párosításával találkoznánk. A borértő szakma is sokra értékeli Béla Zoltán nektárját. Hazánkban többen foglalkoznak a fajtával, de azok a mélységek és magaslatok, amiket Béla Zoltán járt be, mások számára egyelőre ismeretlen terep.

Béla Zoltán a szíve csücskének számító pinot noir és a nektár mellett jellemzően illatos fajtájú szőlőket művel: az irsai olivér, cserszegi fűszeres, tramini, muscat gold, valamint a hagyományos kövidinka, sárfehér és ezerjó is a repertoár része. Vannak fejművelésű ültetvényei, készít rozékat, gyümölcsös vörösborokat és kifejezetten kedveli a kései szüretelésű vonalat a pincészetnél. Dolgozott már töppedt olaszrizlinggel, ezerjóval, pinot noirral, rajnai rizling-tramini házasítással. Ezek a minőségi borok mindenképp erősítik a borászat imidzsét, mutatja ezt a számtalan nemzetközi és hazai díj, elismerés, habár a munka gyümölcse anyagi szempontból néha csak évek múlva érik be.

Zoltánnak a borok és munkája iránti szeretete nemcsak az általa vallott értékek megőrzésében mérhető, hanem a vendégek elégedett és elismerő szavaival is. Ezek fontos alkalmak, mert töltekezik az elismerő szavakkal, amik ilyenkor érik. Célja: folytatni a szorgalmas munkát és a kísérletezést, bebizonyítani, ilyen természeti adottságok mellett is lehet prémium minőségű borokat készíteni. Olyan családi borászatot szeretne, amilyenek Franciaországban is működnek. Jó házasításokat akar készíteni, a borait jó helyre szeretné eladni, éttermeknek, borkereskedéseknek. És ha nem is áll majd olyan kastély húsz év múlva Imrehegyen, amilyenek Toscana vidékén, vagy a Loire-völgyben láthatók, a család szépen megél ebből az értékből – és talán addigra elindul még három-négy hasonló kezdeményezés Imrehegyen és környékén.

Kapcsolódó hírek

Nyár van, villámló meleg 1. Béla

2021.07.16. Ilyenkor a pincébe menekül az ember. Laptop, bor, pohár. Elindulnak a gondolatatok. Dlusztus Imre minisorozata Tovább

Nyár van, villámló meleg 1. Béla
Fesztiválkalauz a Béla Borászathoz

Fesztiválkalauz a Béla Borászathoz

2013.08.03. Az ország szinte minden pontján találkozhatunk az imrehegyi borászattal. Tovább