Barnabás Pince

Somlói borvidék

Cím: 8481 Somló, Somlóhegy 1223 hrsz
Weboldal: https://www.facebook.com/BarnabasPince/
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: +36 20 537 1949
Barnabás Pince Tóth Barnabás

Közgazdász végzettségű hobbiborászból vált a hazai Michelin-csillagos éttermek és TOP borbárok beszállítójává Tóth Barnabás. Közel húsz év alatt tette meg azt az utat, amely a metszéssel való ismerkedéstől vezetett furmintja és hárslevelűje országos ismertségéig, számos szakmai díjáig.

Bortúrákon ismerte meg Somlót, még a 90-es évek végén, amelynek hatására „átszerettünk a vörösborból”, emlékszik vissza első élményeire a hegyről, majd kéthavonta lejártak borért. A hegyőr mutatta meg neki azt a kicsiny területet, amely eladósorba került a déli-délkeleti oldal tetején, a Szent Margit kápolna után. „Csodálatos adottságú rész, az esszenciája a hegynek. Bazaltkockákkal telített a föld, folyamatos a napsütés, keletről pedig mindig jön egy enyhe légáramlat” – mutatja be 0,6 hektáros birtokát Tóth Barnabás.  

Fekete Bélával, a Somló egyik doyenjével jó barátságba kerültek, tőle kapta a legtöbb szakmai támogatást. 2001 áprilisában elkészült az első bora, amelyből Béla bácsi elkért két palackkal. Majd két hét múlva jön vissza: „Nagy aranyérem!” – mondja neki a váratlan örömhírt. Béla bácsi a helyi borversenyre nevezte az induló pince tételét, ahol első díjat kapott.

„Nagy kincs birtokába jutottam, ami nagy felelősség is” – fogalmazta meg ekkoriban az újdonsült somlói gazda. A kompromisszuk nélküli, minőségi borkészítés mellett kötelezte el magát, amely azt jelenti, hogy egy gyenge évjáratot akár le sem palackoz. Az alapok a hagyományos technológiára épülnek, hordós spontán erjesztéssel, tölgyfahordós érleléssel. Ökológiai gazdálkodást folytat, erős terméskorlátozással, a zöldmunkákat nem adja ki a kezéből. „Minden helyen annyi időt tölt el a bor, amennyire szüksége van. Amíg fejlődik a bor, addig a hordóban marad. Palackozás után is várok a forgalomba hozással. A somlói bor 4-5 évesen éri el a kívánt állapotát” – meséli borkészítésük módját a Barnabás Pince tulajdonosa.

2013-ban jelentek meg a piacon önálló arculattal, Barnabás Pince néven, két őshonos magyar és egyúttal somlói fajtájukkal. Hárslevelűjük és furmintjuk gyakran került a Nemzeti Borkiválóságok közé, többször megszerezték a Prestige Reserve Vinum Bonum minősítését, díjakat nyertek a Furmint Februáron, s első évjáratával a Népszabadság TOP 100 versenyében az 5. legjobb száraz fehébor díját kapta meg. 2016-ban beválasztották a CEVI TOP 9 furmintja közé, ahol a szakmai zsűri szavazása után a Barnabás Pince hozta el az aranyérmet.