Bárdos és Fia Pincészet

Mátraaljai borvidék

Hazai aranyérem
Cím: 3214 Nagyréde, Gyöngyösi út 15.
Weboldal: www.bardosbor.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 20/ 455-7432
Fajtaösszetétel: Pinot grigio, irsai olivér, muskotály, chardonnay, kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon.
Bárdos és Fia Pincészet Bárdos Benjámin nem csak tanítja, tudja is

A Gyöngyöst Mátrafüreddel összekötő úton, a lágy magyar táj harmóniájába illeszkedik a gyöngyösiek számára legendás, egyebekben sajnos kevésbé ismert farkasmályi pincesor. Boldogabb időkben, amikor a szőlőnek és a munkának volt értéke, a hajnali munkában megfáradt gazdák itt üldögéltek a nagy diófák, platánok hűvösében és iszogatták a jó mátrait. Akkor is gyümölcsös volt a bor, hát még a reduktivitás elterjedésével.

"Egy élet kevés ahhoz, hogy valaki ezt a szakmát meg tudja tanulni. Legfontosabbnak tartom, a fogyasztó igényeinek kielégítését, és az egyenletes, megbízható minőség biztosítását. Nem a nagy bort, hanem a mindennapi jó bort kell évről évre elkészíteni. A jó szőlő alapanyagnak és a borkészítés technológiai színvonalának azonos szerepe van, egyiket a másik elé helyezni értelmetlen. A kis és nagy pincészetek csak a borkészítés filozófiájában térhetnek el egymástól, de egy ponton a szemléletüknek azonosnak kell lenni, amikor a borvidékük érdekeit képviselik" - foglalja össze egy életmű tapasztalatait Bárdos Benjámin.

Egy jó borászat szeret minden hangszeren játszani: kis hordón, nagy hordón, kóracélon, korán leszedett, beérett, túlérett szőlőn, héjon és finomseprőn áztatáson - nos, a profi édesapától (a Corvinus címzetes egyetemi docensétől) és profivá váló Tamás fiától sem várhatunk mást. A patikatisztaságú, rendezett pince nagyon szépen őrzi a múltat és hordozza magában gyümölcsös boraival a korszerűt. A nagyrédei területekről és az ottani feldolgozóból kerülnek át Farkasmályba a borok, ahol hamisítatlan polgári környezetben lehet eltűnődni azon, hogy lám, milyen gazdag a hazánk.