Balla Géza

Ménesi borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 310028 Arad, Octavian Goga str. 26.
Weboldal: www.wineprincess.ro
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 0257-388 045
Fajtaösszetétel: Furmint, fekete leányka, királyleányka, mustos fehér, sauvignon blanc, pinot gris, tramini, olaszrizling, pinot noir, kadarka, cabernet sauvignon.
Balla Géza Belefeledkezve

A ménesi borvidéken található, 62 hektáros birtok központjában majdnem minden hétvégén fogadnak csoportot. A Wine Princess borászat a népszerűségét kitűnő borainak és a borturizmus iránt megnyilvánuló rugalmasságának köszönheti. "Bármikor jöhetnek hozzánk vendégek. A pincészetben hatvan-hetven vendéget is el tudunk látni. Borkorcsolyától a különféle hidegtálakon át a bográcsos ételekig bármit rendelhetnek" - mondta a borturizmusért felelő Gál Gyöngyvér (20/471 5940), aki Szegeden élve növeli Balla Géza amúgy sem jelentéktelen ismertségét.

A borturisták Aradtól 24 kilométerre, Déva irányában Ópáloson (románul: Páulis) lelhetik meg a pincét, közvetlenül a Maros mentén, kitáblázva. A vendéglátók "mértéktelen borfogyasztást" és helyben történő borvásárlási lehetőséget ígérnek. Referenciaként megemlítem, hogy néhány esztendeje az addig megválasztott Év Bortermelői közösen tették tiszteletüket a magyarországi borversenyeken nagyon jól szereplő, nem mellesleg doktorátust is borászatból szerző Balla Gézánál. Mind a "mértéktelen borfogyasztás" fedőnevű foglalkozás sikere, mind a buszba bepakolt több tucat karton bor igazolta a várakozásokat.

A történelmi Magyarországon anno három aszúborról beszéltek. A tokajiról, a rusztiról (a Fertő-tó nyugati felén) és a ménesiről. Ez utóbbi kadarkából készült. A meleg nyarak és a hosszú őszök megmutatják, hogy az Arad-hegy lejtőin a Maros párájába burkolózva ma is beindul a szőlőszemek aszúsodása. A Cadarissima néven forgalomba kerülő, szamorodni eljárással készült bor koncentrált, nagyon illatos, édes, de alacsony alkohol tartalmú különlegesség. Gyürky Antal írta 1861-ben kiadott Borászati szótárában, hogy a "legjobb aszú termő faj a furmint, gohér, hárslevelű, kadarka, fehér, mézes, rózsa és szigeti". Figyelem: a forgalomban lévő 2008-as Kadarisszima nem aszú, de tartalmaz aszúsodott szemekből származó alapanyagot is.

Eddig persze el is kell jutni. A javasolt útirány: sauvignon blanc, pinot gris, tramini, olaszrizling, rozé, pinot noir, kadarka, cabernet sauvignon, majd a vörös szamorodni. Van más lehetőség is: bekezdeni a hungarikum mustos fehérrel, és végig járni a magyar fajtákat. Nagyot hibázni nem lehet.

Amit viszont mindenképp ki kell emelnünk, hogy Balla Géza a kadarka fajtából évről évre nagyon szép, tanítani, elemezni való száraz bort készít.

Kapcsolódó hírek

Régi szelíd esték – 5. A fekete leányka
Borongolás Ménesre és Rékásra

Borongolás Ménesre és Rékásra

2014.04.09. Bortúra indul Szegedről a Vinvest kiállításra. Tovább

Balla, Maurer, Jekl

2012.03.16. A XVII. Nemzetközi Kadarka Borversenyen az élen nem született meglepetés, ha csak az nem, hogy a fajtával eddig nem foglalkozó Koch Csaba a hordómintájával máris a nagyok... Tovább

Balla, Maurer, Jekl