Balaton by Dereszla

Balatonfüred-Csopaki borvidék

Cím: Zánka
Balaton by Dereszla Délutáni fények a szőlőben

Magyar arca lesz az új kékfrankosnak

A Badacsonyi Pincegazdaság zánkai telephelye három borvidék találkozásánál épült. A Balatonfüred-Csopaki, a Badacsonyi és a Balatonfelvidéki borvidék határán működő feldolgozóba több felől érkezett a szőlő. 2009 és 2012 között új, 4500 négyzetméteres pincészet épült itt, Canter Borház néven, a Borosok útján, úgy, hogy előbb a technológiai rendszert, a szőlő útját tervezték meg, majd köréje húzták föl az épületet. Saválló tartálypark, labor, barrique fahordók, palackozó és raktár, minden azon a helyen, ahol a munkafolyamat szempontjából indokolt. A palackozó 2,5-3 millió palack bort is le tud tölteni évente, az üzem teljes kapacitása 13 ezer 700 hektoliter. A modern technológia lehetőséget ad arra, hogy többféle stílusban lehessen bort készíteni: úgy is, ahogyan Európában szokás, és úgy is, ahogyan a feltörekvő borászati kultúrájukról ismert országokban, Dél-Afrikában, Ausztráliában. A technológiai sokféleségnek és színvonalnak híre ment, így az üzem egyre több gazdálkodónak végzett különböző szolgáltatásokat, a laborvizsgálattól a palackozásig. Az üzem elsősorban a dörgicsei és a tihanyi határban lévő területekről származó szőlőt dolgozza fel.

A fejlődés új szakaszába lépett azzal, hogy 2019 második felében az üzem a tulajdonos cégen belül egy új divízió részévé vált. Ennek a csoportnak a tagja többek között a Tokaj-hegyaljai Dereszla Pincészet, amely negyvennégy országba exportál. Döntően száraz fehér borokat, illetve tokaji borkülönlegességeket, pezsgőt készít. A tulajdonos döntése nyomán a zánkai és a tokaj-hegyaljai üzem együtt, egymás kínálatát kiegészítve dolgozik ezentúl.

A Canter eddigi dizájnját a 2019-es évjárattól kezdve a Balaton by Dereszla név váltja, és ez nem csak új címkét jelent. A pincegazdaság egykor az alsó- és középkategóriájú borok piacán volt erős – a helyébe lépő Balaton by Dereszla branddel a középkategória mellett a prémium szint elérése a cél.

„Új borstílust alakítunk ki az új elnevezés alatt. Elsősorban rozék és jól iható vörösborok készülnek itt, a Canter tihanyi és dörgicsei ültetvényeinek terméséből, azokra a piacokra, ahová a Dereszla szállítja a borait. Az új borcsalád hamarosan üzletek, vendéglátóhelyek kínálatában szerepel” – mondta Kalocsai László borászati divízióvezető. – „Újragondoljuk a technológiát is. Természetesen továbbra is kihasználjuk azokat az előnyöket, amelyeket a berendezések nyújtanak, de nem hiszünk a csak számítógép-vezérelt megoldásokban. Sokkal inkább emberközpontú lesz a borkészítés folyamata. Fontossá válik a borász személye, és az a szemlélet, stílus, amivel személy szerint ő járul hozzá a borok magas minőségéhez. Abban hiszünk, hogy ez olyan hozzáadott érték, amely most világszerte fölértékelődik.”

2019-ben egy francia borász segíti a munkát Zánkán, de a cég 2020-tól magyar szakembert fog alkalmazni, aki arccal, névvel áll majd az itt készülő borok mögött.

„A kezdő esztendőnk termése kimagasló minőséget mutat. A tihanyi és a dörgicsei szőlőkből a vártnál ígéretesebb alapanyagok kerültek be a pincészetbe, biztatóak az erjedő, vagy már kierjedt tételeink. Mintha a természet is segítené a kezdeményezésünket” – értékelte az indulást Kalocsai László. – „Meg fogjuk újítani a kékszőlő-területeinket 2020-tól. Van egy már jól beállt merlot ültetvény. Emellett szeretnénk megújítani a cabernet sauvignon ültetvényt, kipróbáljuk a cabernet franc-t, de a fő hangsúly a kékfrankoson lesz. Hiszen ez az a fajta, amelynek értékeit az osztrák kollégák nagyon jól ki tudták használni. Meggyőződésem, hogy a magyarországi lehetőségek is alkalmasak arra, hogy ebből a fajtából a nemzetközi piacon is jól értékesíthető, jól értelmezhető borok készüljenek. A világfajtákból sokfelé készülnek jó italok, jó kékfrankos bor azonban – főleg, amelynek magyar felirat olvasható a címkéjén – kevés van, pedig ez kuriózum. Márpedig az exportpiacok most fogékonyak a különlegességekre: ezen a téren jó ideje egyfajta anti-globalizáció figyelhető meg. A kézműves borok mellett egyre inkább az ismeretlen vagy kevésbé ismert újdonságok kerülnek előtérbe. Egyre több kereskedő kezd ínyencségeket mutatni partnereinek – és ezeknél a boroknál egyre fontosabb a személyes jelenlét: szeretik tudni, ki az, aki dolgozott a borral, ki álmodta meg és készítette el ezeket. Fontos, hogy ez mindig autentikus történet legyen. Ezért gondoltuk azt, hogy a kékfrankos a Balaton by Dereszla család fontos vörösbora lehet.”

Hol lehet piaca ennek a bornak?

A világ számos országában lehet és érdemes tenni azért, hogy a magyar borokat jobban megismerjék a fogyasztók. Vannak nehezebb, és vannak nyitottabb, az újdonságokra fogékony piacok. Utóbbiak közé tartoznak a skandináv országok, Nagy Britannia, Kanada és az Egyesült Államok is, ezen országokban folyamatosan nő a borfogyasztás. A Távol-Kelet, különösen Kína azért érdekes hely a magyar pincészetek szempontjából, mert ott elsősorban vörösborokat fogyasztanak. A nagyon jó minőségű magyar vörösboroknak van keresnivalója azon a piacon, erről több hazai vállalkozás is meggyőződött már.