Bakkhosz

Mátraaljai borvidék

Hazai aranyérem
Cím: 3271 Visonta, Árpád út 3.
Weboldal: www.bakkhosz.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 37/560-085, 30/749-3290
Fajtaösszetétel: Chardonnay, tramini, leányka, szürkebarát, olaszrizling, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc.
Bakkhosz Sulyok Zsolt

A 13. században még az egri püspökség felügyelte a gyöngyösi szőlőket (újabb adalék Eger fehérboros jellegéhez), de egy évszázad múltán Gyöngyös városa lett a gazda. A Mátraaljai borvidék két komoly erősséggel bírt a 2000-es évek közepéig: a Szőlőskert Bárdos Benjámin vezette borászatával és a borvidéket sokáig lélegeztető készüléken tartó Szőke Mátyással. Újabban Bárdosék családi vállalkozása és a Bakkhosz emelkedik ki a névtelenség tengeréből, ahol még mindig Szőke a szikla.

Kicsi borászatnak minősíti a cégét Sulyok Zsolt, holott évente 200 000 palack terméket dobnak piacra. De gustibus. Mindenesetre érdekes és a magyar borászati piac sokszínűségét jellemző elem, hogy a Bakkhosz - bár szőlőtermelő - inkább az értékesítés, sőt a palack külcsíne felől nézi az ágazatot. Lehet, azért, mert Sulyok kereskedőként élte életét, mielőtt - bő egy évtizede - a borászatra adta a fejét. Így is a borok elé állnak a különböző dizájn elemekkel ékesített palackok. Borivó emberként kíváncsian várjuk, milyen lesz a folytatás.