Babarczi Szőlőbirtok és Pince

Pannonhalmi borvidék

Hazai aranyérem
Cím: Győrújbarát
Babarczi Szőlőbirtok és Pince Babarczi Zsuzsanna

A Babarczi Szőlőbirtok és Pince gazdája Babarczi László és felesége. Az agrármérnök végzettségű házaspár beleszeretett a szőlőbe, és ezt gyermekeiknek is tovább adták. Első ültetvényüket az 1980-as évek elején telepítették a családi ház kertjében.

Az 1980-as években elérték az egy hektáros ültetvényméretet és felépítették, majd berendezték fahordós pincéjüket, mely 25 ezer liter kapacitású lett. A következő jelentős esemény a borászat életében 1993-ban következett, amikor 20 hektár ültetvényt vásároltak. Ma a birtokhoz 65 hektár szőlő tartozik, amelyből 60 hektár a saját terület – utóbbinak közel 40 hektárja új telepítés. Ezzel a mérettel a Babarczi Szőlőbirtok és Pince a Pannonhalmi borvidék egyik legnagyobb borászata, és mindezt a saját erejükből érték el. A birtokközponton, mely Győrújbaráton van, található a feldolgozó, az érlelőpince, a tárolótér, a kóstoló helyiség és a vinotéka, valamint a család is itt lakik.

Babarczi László és felesége már fiatalkorukban bevonták a munkába gyermekeiket, Lászlót és Zsuzsát, így nem csoda, hogy beléjük ivódott a szőlő iránti szeretet, elhivatottság. Zsuzsa szőlész-borász szakmérnök és marketing szakember is. Az ő munkájának köszönhető, hogy a borászatnál a palackos bortermelés négy év alatt több mint háromszorosára növekedett. Ifjabb Babarczi László felesége is a családi vállalkozásban dolgozik, László pedig munkája mellett támogatja a családi céget.

A család sokáig kizárólag fehér szőlőkkel foglalkozott: olaszrizlinggel, rajnai rizlinggel, traminivel, irsai olivérrel, cserszegi fűszeressel, sauvignon blanc-nal és chardonnayval. A piac nyomásának engedve 2015-ban kijöttek egy üde rozéval. Boraik egy részét folyóborként értékesítik, de egyre jelentősebb a palackos bortermelés is. Felvásárlói között megtaláljuk a Törley Zrt.-t és olasz, cseh, szlovák partnereket, ami egyértelműen a megbízható magas minőségre utal.

A pincészet arca, Zsuzsa számos borbemutatón bizonyította, hogy Pannonhalma, ez a kissé rejtőzködő borvidék, a jelenleginél jóval nagyobb figyelmet érdemel.

Babarcziék a borházukban akár 80 vendéget is le tudnak ültetni falatozni, bort kóstolni.