Agancsos - Kovács Zoltán

Villányi borvidék

Hazai aranyérem
Cím: 7773 Villány, Baross Gábor u. 48.
Weboldal: www.agancsos.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 30/277-5780, 30/620-4065, 72/492-188
Fajtaösszetétel: Olaszrizling, kékoportó, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot.
Agancsos - Kovács Zoltán Kovács Zoltán és felesége

"Én maradi borász vagyok, az is maradok" - jelentette ki az Agancsos Pincészet tulajdonosa egy borbemutatón. Kovács Zoltán azt kívánta ezzel hangsúlyozni, ami egyébként sugárzik belőle és feleségéből, Éva asszonyból, hogy jól érzi magát azon az úton, amit élete párjával megkezdtek. Éva sváb, Zoltán horvát gyökerekkel bír, "mindkettő összetartó nép". Erről az alapról indulva a családon belül tanulták meg a szakmát és a férj ezt megfejelte egy szakiskolai borász végzettséggel, ami szinte bevett dolog Villányban a kisebb pincészeteknél.

Kovács Zoltán tűzoltó volt, s amikor dolgozott, 24 órás szolgálatra 48 órás pihenő járt. Azon tűnődött, mit is lehetne kezdeni otthon a szabadidővel. Így lett a siklósi tűzoltó villányi borász.

A rendszerváltáskor kezdett egy pici birtokon, ma már hat hektárnál nagyobb a terület és még föl is vásárol. A termésének nyolcvan százalékát otthon, a pincesoron adja el, illetve ide tudja be a borfesztiváli értékesítést is. 2006 óta dolgoznak az Agancsos név és embléma alatt, jól eltalált, egyedi dizájnnal. A névválasztásnak két oka van: egyrészt a szőlők egy része az Agancsos dűlőben van, másrészt Zoltán szenvedélyes vadász. Ja, és Kovács Zoltán borászból is van néhány.

"A természet szeretete, a minőség tisztelete, emberközeliség. Ezek az értékek jelentik a borkészítés alapjait számunkra" - fogalmaz Kovács Zoltán.

Érdemes megfigyelni a borturistákhoz való viszonyukat. Náluk nincs rossz vendég, azonnal megtalálják a közös hangot, beszélgetnek, élvezik a bor közelségét és mindazt a földi jót, amit a bor ad. Weöres Sándorral mondják: "a vígság légy te magad."

A betérő vendég egy kiegyensúlyozott, kedves emberpárral találkozhat jó borok társaságában.