Abeles Présház

Somlói borvidék

Cím: 8481 Somlóvásárhely, Somló-Hegy hrsz. 1745
Weboldal: https://www.facebook.com/abelespreshaz/
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: +36 70 258 5561
Abeles Présház Abeles borok

Halász Imre borait Holass Sümeg és Holass Somló márkanéven ismerhetjük, legalábbis ha Nyugat-Európa Michelin-csillagos éttermeiben keressük. Itthon Abeles néven kerül forgalomba az a minimális mennyiség, ami termelése 95%-os exportja után itt marad a hazai fogyasztóknak. Abeles márkaneve Nagy-Somlói háza egykori borkereskedő tulajdonosának nevét őrzi, aki sokat tett Somlóért, s az egész család a vészkorszak áldozata lett.

A sümegi Terrazza Bisztróban ebédelve indult el Halász Imre újkori boros története. Az étterem alatt található kiemelkedő termőhelyet látva rákérdezett a tulajnál, hogy foglakozhatna-e a szőlővel, majd kibérelte a területet tőle. Indíttatása családi legendáriumukra és agrármérnöki munkájára alapult. Sümeg erős indulás, erős hagyományokkal, itt készült az első magyar pezsgő, s itt született Entz Ferenc, az egykori Vincellér Iskola (amelyből a Kertészeti Egyetem alakult) alapítója. Halász Imre szerint a legjobb borok teremtek valamikor a kisvárosban, s szeretné a Ramasetter Vince idejében elért eredményeket újrateremteni.

A bérelt és saját területek később kibővültek aszófői, Kis-Somlói, Nagy-Somlói piciny birtokokkal. A szemlélet azonban ugyanaz mindenhol, organikus művelés, natúrboros irányvonal, minimális kénnel, vagy akár kénmentes változatban. Erős a terméskorlátozás, 50 dkg – 1,5 kg között tőkénként. „Más lesz a bor koncentrációja, ez olyan mint a szén és gyémánt, mindkettő szénatomokból áll. Ezért csúcskategória, amit el tudunk érni” – mondja Halász Imre a drasztikusnak számító korlátozásuk okairól. „Lehet jó bort készíteni a savak és tanninok beállításával, de művi marad, hiányzik belőle az élet” – teszi hozzá. Egy öreg Kossuth-prést használ, amely kíméletes, sok levegőt kap. Az országban elsők között próbálta ki a 600 literes Speidel-tojást, amely a hordó és a tartály erényeit ötvözi, a bor gyümölcsös marad, de mégsem reduktív. „Ha lenne annyi pénzem, csak ilyet használnék” – osztja meg pozitív tapasztalatait a borász.

Narancsbora ritkaságnak számít a hazai borkínálatban, a fehérszőlő 60 napot ázott, s a bor színe narancsossá válik a sok kioldott anyag miatt. A kén és derítés nélkül készült bora csontszáraz, savszegény, illatos. „Ráhangolódó, behízelgő bor” – mondja róla a készítője.

Rozéja besorolhatatlan a mai kínálatban, a gyümölcsös, friss, reduktív rozék között, mindezek ellenkezője. Az Abeles Rosé hiperoxidációval készül, fa ászokhordóban, fajélesztő nélkül és több éves korában szebb arcát mutatja, mint frissen. Hűtést nem igényel, hidegen és melegen is fogyasztható.

Zweigeltjét Spiedel tojásban érlelve, derítetlenül, szüretlenül, kénszegényen készíti, maximum 30 mg/liter kénnel. Vibráló élénk piros gyümölcsössége valóban az élet hordozója, amely Párizs és Flandria legjobb éttermeiben öregbíti a pince és a magyar bor hírét.

Abeles Vörös néven egy cabernet sauvignont rejt a palack, amelynek idei első kóstoláját mi kaptuk a Somló-hegyen. Nagy bor, nagy test, nagy savak, nagy tanninok, intenzív illattal, 24 hónapos ászokhordós érlelés után. Az Abeles Pince csúcsbora. „A magyar terroir dicsősége ez a bor. Magyarországon százezer hektáron lehetne ilyen csúcsminőséget termelni. A magyar borexport átlagára, a 0,9 euróról talán közelíthetne a franciák 5,8 eurós átlagához” – mutat rá a magyar terroirban lévő óriási potenciálra a somlói borász. „Ehhez persze a tömegtermelés helyett a hagyományainkra épülő, igényes borászkodás felé kéne elmozduljunk.”

Halász Imre a piac mércéjében hisz. Borversenyeken nem indul, a csúcssommelier-k mégis megveszik az összes borát Belgium és Franciaország neves éttermeibe, a hipszterek törzshelyétől a konzervatív, elegáns vendéglátóhelyekig. Export értékesítését Belgiumban élő Imre fia és menye, Ellie intézi, ők képviselik a Holass márkanevet, amely a Halász szó – flamandul ejtve.