Abasári Bormanufaktúra

Mátraaljai borvidék

Volt Dlusztusunk hozzá
Cím: 3200 Gyöngyös, Csokonai Vitéz Mihály út 7.
Weboldal: www.abasaribormanufaktura.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Abasári Bormanufaktúra Kissné Porupsánszki Andrea

A Kiss család mindkét ágán a felmenők foglalkoztak borkészítéssel. A békeidőkben az abasári pincesoron nem lehetett úgy végigmenni, hogy az embert ne invitálják be legalább egy helyre egy pohárkára. „Kislány koromban szüretkor mindenütt kattogtak a prések és finom musttal kínáltak bennünket” – emlékezik a fontos motivációkra Kissné Andrea, akinek a lánya is meghallotta a régi prések hívó szavát. Ő a modernebb borok híve, míg a ház ura a teltebb, érleltebb borokat kedveli. Így aztán több hangszeren szólal meg ez az igazi mátrai borászat. Fehérszőlőből készítenek friss, üde, illatos reduktív borokat, hiszen ezt kívánja meg a hely szelleme, de szívesen ászkolnak, sőt barrique-olnak is, ha olyan az alapanyag. Kékszőlőből születik itt rozébor, gyümölcsös és hordós érlelésű vörös.

15 hektáron gazdálkodik a családi vállalkozás. Azt az elvet vallják, hogy a bort mindenekelőtt ivásra szokták szánni, ezért jó áron, sokféle kiszerelésben hozzák forgalomba termékeiket. Irsai, muscat ottonel, chardonnay, rizlingszilváni, olaszrizling, szürkebarát, kékfrankos, portugieser, cabernet sauvignon a szortiment.

1990-ben kezdtek, illetve folytatták a nagypapák munkáját. Az első két évtized az árutermesztésről és a tömeges igények kielégítéséről szólt. Azóta viszont egyre jobban koncentrálnak a minőségre. A korrekt ivóborok mellett fajtajelleges minőségi tételekkel jelentkeznek.