A nagy bajuszú Jász Laci Pincéje

Somlói borvidék

Cím: Somló
A nagy bajuszú Jász Laci Pincéje Jász Laci

Jász László a 2010-es évek elején kezdett kísérletezni narancsborokkal. A Somlón szinte egyedülállónak számító, de az egész hazai piacon is különlegességet képviselő narancsborok grúz hagyományok szerint készülnek. „Ott így készítették a tradíciók szerint az összes bort. Hosszan héjon tartják, héjon erjesztik, 1 hónaptól akár 1 évig. Én is ezt az eljárást követem” – avat be László a technológiába.

„2015-től tudok stabilan narancsbort készíteni” – határozza meg a szakmai fejlődése fontos állomását a somlói borász. Az állandó technológiai eljárás mellett az alapanyagok, szőlőfajták nagy változatosságot mutatnak, s akár évente változnak. Itt megjelennek a Somlón kevésbé használt fehérszőlő fajták, a zöldveltelini, a rizlingszilváni, az ezerfürtű vagy a pátria. A vörös fajták között a merlot, cabernet franc, zweigelt mellett régi magyar fajtákat is használ. Így a borok színárnyalatai a világos narancsos színtől a mély borostyánig terjednek. Volcanic Red és Orange márkaneveken találjuk meg a különleges borokat, amelyhez az éppen aktuális fajtanév és évjárat párosul.

Jász László 4 év alatt nagy utat tett meg a narancsborokkal. Évi 5-6 000 palackjára nemzetközi igény mutatkozik, nagyobb részük Amerikába kerül, s hamarosan a skandináv piacon is találkozhatunk velük. László éppen a bécsi narancsbor fesztiválra készülve bizakodó a további szakmai és piaci sikerekben.