Takács Pince

Hajós-Bajai borvidék

Cím: 6344 Hajós, Bajai u. 4.
Weboldal: https://www.facebook.com/takacspince
E-mail cím: [javascript protected email address]
 Takács Pince Takács Gábor, Takácsné Villányi Patrícia és Takács Lajos

„ Az én családomban mindenki, a szülők, nagyszülők is foglalkoztak szőlő- és gyümölcstermesztéssel. Kereskedelmi borászattal nem, de mindig volt néhány hektó bor, ami családi rendezvényeken fogyott el” – mondja Takács Lajos kertészmérnök. Az első pince 1979-ben lett a család tulajdona, azóta öt pincelyukra bővítették a családi gazdaság rendszerét. A közös sétálópincék 63 méter hosszúak, a közti alagutat a család ásta ki, évente 3-4 métert haladva. A sétálószint 7 és 8 méter mélyen van. A hőmérséklet télen-nyáron 8-12 fok. A néhány fokos változást a bor erjedése okozza, vagy ha vendégek vannak lenn.

A Takács család most 7 hektáron gazdálkodik. Irsai olivér, cserszegi fűszeres, tramini és hárslevelű, illetve pinot noir, kékfrankos, cabernet sauvignon fajtájú ültetvényt gondoznak. Folyó- és palackos bort kínálnak, helyben, illetve bortrezoroknak, vinotékáknak szállítanak. Most évente10-13 ezer palack bor készül itt. Készítenek illatos, friss fehérborokat, rozét, vörösborokat. Érlelt, évjáratos tételeik is vannak. A kínálat öt éve bővül: gyöngyözőborral és verjus-vel, ami magas savtartalmú, alkoholmentes szőlőlé, salátákhoz használják.

A szőlőben és a pincében két segítséggel kiegészülve dolgozik a család, Lajos, felesége, menye, gyermekei és unokái. Lajos menye, Takácsné Villányi Patrícia ifjú gazdaként viszi a szőlőtermesztést és borászatot, mindenkinek megvan a maga területe. A szüret és a zöldmunkák idején jön segítség – illetve a 10 és 12 éves unoka is besegít, ameddig kedvük van.

Takácsék folyamatosan fejlesztettek. Palackozójuk van, új cefreszivattyút, borszivattyút, zúzó-bogyózót és pneumatikus szőlőprést, acéltartályokat használnak, irányított erjesztés zajlik. Arra, hogy a minőség magas legyen, eddig is nagyon odafigyeltek – a beruházás nyomán erre könnyebb ügyelni, és a piacra jutás is gyorsabb. A fejlesztés iránya a szőlőben is adott, három éve a tételek 90 százaléka terméskorlátozással készül. Bár hivatalosan nem bio- vagy ökogazdálkodás zajlik az ültetvényekben, a permetszerek használatára különös hangsúlyt fektet a család. A szőlőt évente 5-6 alkalommal permetezik, a gyomirtást pedig soraljművelővel oldják meg.

„ A vendéglátás a pincék átalakításával együtt úgy fejlődik, hogy 15 főre tervezett, négy napraforgós szálláshelyet alakítunk ki, apartman-stílusban. A borkóstolóhelyiség is átalakul, 40-50 fős rendezvények lebonyolítására lesz alkalmas. Lesz majd borkertünk, ahol bármilyen témájú rendezvényt lehet majd tartani” – mondja Lajos.

A Takács család jó néhány éve részt vesz borfesztiválokon, mennek Kaposvárra, Debrecenbe, Kecskemétre, Kiskunfélegyházára, és külföldre is. Tartanak foglalkozást gyerekeknek szőlőről, gyümölcsről, borról. Úgy tapasztalják, a borkedvelő közönség változik. Német és magyar vendégek egyaránt jöttek, mostanában billen a mérleg a magyarok javára. Busszal, motorral, kerékpárral, még gyalog is érkeznek, a túraösvényen. – „A vendégek ízlése természetesen változó. Rengetegen keresik a félédes, édes borokat” – mondja Lajos. „Azért örömmel tapasztaljuk, hogy a borkóstolók után az édes bort fogyasztók szívesen isznak gyümölcsös, könnyű, jóízű száraz és félszáraz Takács-borokat”.