Borászatok

BORÁSZATI TÉRKÉP
nemzetközi elismerés hazai aranyérem

Áts Károly

Tokaj-Hegyaljai borvidék

Nemrég még mindenki a Royal Tokajihoz kötötte Áts Károlyt, a 2012-es Év Bortermelőjét, a világklasszis borászt. Meg is szoktuk, hogy az angol tulajdonban lévő mádi borászatból szép sorban érkeznek a kiváló furmintok, a csodálatos aszúk és a mindenütt nagyon kedvelt Áts Cuvée-k. Úgy éreztük, ez a mun...
Részletek »

nemzetközi elismerés hazai aranyérem

Árvay János

Tokaj-Hegyaljai borvidék

Árvay 1956-ban született a kicsiny, hegyaljai, dohánytermesztő sváb faluban, Rátkán. "Azért fontos a származás, mert bár nem mondhatom, hogy a végtelenségig precíz ember vagyok, de a falu erkölcse, szelleme akarva-akaratlanul is bennem van." Árvay és szellemi ikertestvére, Szepsy István jó egy évtiz...
Részletek »

nemzetközi elismerés hazai aranyérem

Art of Wine

Móri borvidék

"A Hilltopnál eltöltött 8 év alatt legjobb tanárom, az Édesapám kezei alatt tanultam ki a szakma csínját-bínját. Végigjártam a ranglétrát, a pincemunkástól, az üzemvezetőig. Közben két külföldi gyakorlaton is részt vettem Dél-Afrikában és Kaliforniában. Közel egy évtizednyi szakmai- és élettapasztal...
Részletek »

nemzetközi elismerés hazai aranyérem

Andrássy - Szentkereszt

Tokaj-Hegyaljai borvidék

Nehéz lenne egymástól elválasztani a bort, a gasztronómiát és a wellness szolgáltatásokat a tarcali élményközpontban. Az 1999-ben beüzemelt pincére épült, 2008-ban nyílt, több mint négycsillagos szálloda magas igények kielégítésére jött létre. Itt a rafinált kényeztetések minden, Európában ismert fo...
Részletek »

hazai aranyérem

Agancsos - Kovács Zoltán

Villányi borvidék

"Én maradi borász vagyok, az is maradok" - jelentette ki az Agancsos Pincészet tulajdonosa egy borbemutatón. Kovács Zoltán azt kívánta ezzel hangsúlyozni, ami egyébként sugárzik belőle és feleségéből, Éva asszonyból, hogy jól érzi magát azon az úton, amit élete párjával megkezdtek. Éva sváb, Zoltán ...
Részletek »

hazai aranyérem

Ábrahám Pince

Tokaj-Hegyaljai borvidék

„Kis pince, rengeteg kézimunka, sok kis tétel. Metszéstől a záróakkordig minden – a legjobb tételeknél – velünk és értünk történik. Meg a barátainkért. Sokszínű szüretek, változó évjáratok, kóstolgatott érlelésmódok. Dűlők adta játékterek. Kísérletek. Kapcsolatok. Vagy a barátainknak készül a bor va...
Részletek »

hazai aranyérem

A’Capella Szőlőbirtok

Badacsonyi borvidék

Dunai János egyszerre érzékeny és nagyon precíz ember. Alapszakmáit tekintve szőlész-borász szakmérnök, eredetileg villamosmérnök és zenész, egyébként hangmérnök, de ilyen képzés az ő idejében nem volt Magyarországon. A borászat számára az A'Capella név (ami eredetileg hangszeres kíséret nélküli kór...
Részletek »

volt Dlusztusunk hozzá

Abasári Bormanufaktúra

Mátraaljai borvidék

A Kiss család mindkét ágán a felmenők foglalkoztak borkészítéssel. A békeidőkben az abasári pincesoron nem lehetett úgy végigmenni, hogy az embert ne invitálják be legalább egy helyre egy pohárkára. „Kislány koromban szüretkor mindenütt kattogtak a prések és finom musttal kínáltak bennünket” – emlék...
Részletek »

volt Dlusztusunk hozzá

Ádám Gyula – Kunvin

Kunsági borvidék

Nehéz terepen, sok nagy csatában edződött Ádám Gyula borász technikus, a Kunvin és a Kunvitis Kft. társtulajdonosa, egyben ügyvezetője, az Ádám borok névadója. Szülei már kisgyermekként magukkal vittek a szőlőbe, mivel ez volt a szokás sok jánoshalmi családban. „Ott korán megtanultam a szőlőművelés...
Részletek »

volt Dlusztusunk hozzá

Aklan Családi Pincészet

Balaton-felvidéki borvidék

A Lesencevidék hagyományait integráló középbirtokon a borokon kívül fűszeres bor és a konyha íz világát megújító borecet is készül. A névadó gazda vegyészmérnökként kezdte a pályafutását, s mint mondja, ezáltal értette meg, hogy a természet maga gondoskodik a csodákról. Dr. Aklan György 1985-ben vet...
Részletek »

nemzetközi elismerés

Ákos Borászat

Soproni borvidék

Ákos István Svájcban él, kommunikációs ügynöksége és sörfőzdéje is van. 2000-ben örökölt egy kis lakást Sopronban és azonnal megszerette ezt a valóban szerethető várost. Mint tudjuk, egy-egy hellyel kapcsolatban nem a legszebb épületek történeti adatait visszük haza magunkkal, hanem színeket, ízeket...
Részletek »

hazai aranyérem

Ákos Pince

Mátraaljai borvidék

Tipikus kelet-közép-európai történet: a generációkon és évszázadokon át bort készítő család életét átrendezte az 1950-es évek. Az újraindulásig 1996-ig kellett várni. A kicsiny, mintegy egy hektáros birtokról a Gyöngyös belvárosához közeli, dongaboltozatos pincébe kerültek a borok. Azóta a pince meg...
Részletek »

volt Dlusztusunk hozzá

Almagyar Érseki Szőlőbirtok

Egri borvidék

Az Almagyar projekt (három otthonos kunyhó, terasz, kilátó és venyige spa a szőlősorok között, no meg a hajdani érseki birtok megmentése) közvetlen előzménye, hogy Csutorás Ferenc jó és hiteles borászként, valamint kiváló marketing vénával megáldott üzletemberként ismertté vált a hazai boros közélet...
Részletek »

volt Dlusztusunk hozzá

Angyal Borászat

Tokaj-Hegyaljai borvidék

„Amikor nagyapám, Angyal Ernő olthatatlan kíváncsiságom kielégítéséül megengedte, hogy ráncba szedjem az öreg pincét, már biztosan sejtett valamit. Egy mindig megújuló szenvedélyt kaptam tőle a szőlővel és a borral örökül. Nem tehette volna gondosabban és következetesebben, mikor hagyott ráérezni az...
Részletek »

volt Dlusztusunk hozzá

Anonym Pince

Etyek-Budai borvidék

Fiatal és fiatalos pincészet modern szemlélettel, de a hagyományok tiszteletével. Néhány éve még a Kecskegödörben dolgozták fel a kicsiny birtok termését, aztán építettek egy látványos, levegős ikerpincét, amiről így írnak: „A meglévő öregpince egy új ikerpárt kapott. Két pince, két domb, két tető e...
Részletek »

hazai aranyérem

Antalvin

Hajós-Bajai borvidék

Ha rövid jellemzésre kérnének az Antalvinnel kapcsolatosan, azt mondanám, kimondottan stílusos ez a bajai borászat, ahol mindenféle harsányság és túlzás nélkül fajtajelleges, tiszta íz képű, jó ivású, zamatos borok készülnek. A borászat túlzásoktól mentesen, a termőtáj adottságaira építve teszi a do...
Részletek »