Köszöntő

KöszöntőPincederű

Szülőföldemen gyerekkoromban nem láttam sok tőkét. Nagyszüleim portáin ugyan szőlőlugasok szegélyezték a házak bejáratát, de ezeken csak az a savanykás bornak való termett, amivel húsvétkor és karácsonykor kínáltak nagyobb fiú korunkban, s aminek ízét azóta is hiányolom.  Akkor a szőlő még csak egy volt számomra a sok növény közül: talán csak éreztem, hogy valamilyen megkülönböztetett tisztelet övezi. Nem tudhattam, hogy a tőlünk mintegy 30 kilométerre lévő, de már a határ túloldalára rekedt Nagyszőlős neve üzenet értékű: Kárpátalján évszázadokkal ezelőtt valószínűleg királyi vincellérek űzték magas szinten mesterségüket.

Közel 10 éve, hogy először jártam szőlőben ? úgy igazán. Közeli rokonaimtól kaptam meghívást egy valódi szüretre: ha jól emlékszem, rizlingszilvánit és oportót szedtünk. Mikor ebéd után megpihentünk a napfényes teraszon, a lábunk alatt elterülő szikrázó Balaton és a Tihanyi-félsziget talán semmihez sem hasonlítható káprázata adott új lendületet a munkához. Itt tanulhattam meg a borkészítés alapjait, így ez az aszófői birtok már kitörölhetetlenül az életem részévé vált.

Rokonaim szervezték fáradhatatlanul azokat a borkurzusokat is, ahol az elmúlt években a Kárpát-medence számtalan kiváló borászától hallhattam őszinte, tiszta beszédet munkáról, emberségről, a föld és a haza szeretetéről. Így történt, hogy a bor észrevétlenül szivárgott be a mindennapjaim közé. A mai napig szinte kortyonként okoz megannyi örömet és alakít ki számos kötődést igaz emberekkel.

E honlap írójával, főszerkesztőjével ugyan ? egy másik múzsa ? a sport szeretete hozott össze, de kapcsolatunkat ? bizton állíthatom ? a bor érlelte barátsággá. Mikor pedig adódott a lehetőség, hogy széles merítéssel, magas szakmai színvonalon mutassuk be a Föld minden bizonnyal legváltozatosabb ? számomra legszebb ? borokat termő vidékének élenjáró kézműveseit, nem habozhattam: végre én is adhatok valamit, hiszen már annyi mindent kaptam.

Megtisztelőnek, egyben komoly felelősségnek érzem, hogy közreműködhettem a borágazat e hiánypótló, hitünk szerint élő, folyamatosan fejlődő online felületének létrehozásában. Kívánom, hogy a kedves látogató útbaigazítást kapjon kérdéseinek megválaszolásához, s az illatos, zamatos borok kóstolgatásakor, ha kedve úgy tartja, ?lapozza fel? e honlap néhol irodalmi értékű elemzéseit, borász-, pincészet- és borbemutatóit.

 

Jó kóstolást!

Szűcs Zoltán

[javascript protected email address]

L-IT Group