Hír | 2012.04.02.

Vendégségben a Pezsgőkirálynál

Vendégségben a PezsgőkirálynálA Garamvári házaspár: Zsuzsa és Vencel
2012.04.02. A Garamvári Vencel által szervezett pezsgőpáholyok a szakma legnagyobb presztízsű eseményei közé tartoznak. Az idei is maradandó élmény volt.

Egyszer le mertem írni Garamvári Vencelről, hogy nálam ő a pezsgőkirály, mire finoman elhárította a minősítést. Pezsgőmestert még sem mondhatunk, mert az egy beosztás a pezsgőgyárban, így az ember keresgeti a megfelelő minősítést a sztártól a hercegig, aztán leírja azt, amit eredetileg is gondolt, legföljebb megharagszik majd a király.

A hét tételből álló sor, amihez kiváló étkeket szolgáltak fel, krémes textúrájú párossal nyitott. A 24 gramm cukorral bájosított Vincent Don Giovanni 2005 teltkarcsú vajassága a szép mandulával merész ötletnek tűnt nyitánynak, ám a léc végig magasan, sőt nagyon magasan tartotta a mértéket. A páros második tagja, a Vincent Marriott Extra Dry 2002, a vendéglátó szálloda pezsgőjeként még több krémet és egy árnyalattal erőteljesebb tömörséget hozott ? maradva a lebegő krémesség tematikában.

Következett egy könnyed málnás-szedres-eperfagyis szépség, a Vincent Evolution Rosé 2008, amit egyszer a legszebb rozéborok mellett is lehetne kortyolgatni. Megjegyzem, a hozzá tálalt vargányagombás ravioli kapros sajtkrémmel, friss uborkával kitűnően harmonizált a légies gyümölcsitallal.

A fogas Vincent Extra Brut 2001-ben úszott. Kitűnően érezte magát az érlelési jegyek ellenére is hömpölygő, koncentrált pezsgőben. Ekkor még nem tudhattuk, hogy a rafinéria még egyet emel az érlelési bukén a magnum palackból érkező 2000-es Vincent Brut-tel . Brutálisan jó ital volt, tele a chardonnay-t jellemző szénás, almás karakterekkel, fineszekkel, virágocskákkal, vibrációval. Érdekes módon ennél a fogásnál az est alkotói kicsit elléptek a lellei birtok borászati irányába is, mivel merészen kínálták a Lellysium Cuvée 2009-et is ? sikerrel.

A visszakóstolásnál viszont többnyire a magnum palack forgott.

Befejezésül a rétesekhez Vincent Sweet 2001 párosult helytállóan.  Az 50 gramm cukor föl sem tűnt, minden bizonnyal az édességet jól tűrő irsainak és rizlingszilváninak, a két fő alkotóelemnek köszönhetően.

Az igényesen összerakott esten, ahol a Pezsgőkirály (sic!) mellett okosan beszélt Szigethy Gábor, Káli Ildikó, Kállay Miklós, Csizmadia András és Matissa Carlo, valamint szépen muzsikált St. Martin, minden arról szólt, ami az ikerbirtok, a borászat és a pezsgőgyár fő üzenete: így élni jó.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás