Hangsúly | 2018.06.13.

Új szőlők lesznek a bogácsi Vén-hegy „édes” oldalán

Új szőlők lesznek a bogácsi Vén-hegy „édes” oldalánHajdu Ádám

2018.06.13. Csáter Apó Pincéje. Emlékek, legendák sokaságát rejti ez a bogácsi pince a Bükkalja kicsi településén. Az ifjú borosgazda, Hajdu Ádám sokat tud a tiszteletre méltó múlt történéseiről, és naponta kitartóan dolgozik a családi pincészetben azért, hogy a megbecsült, régi idők a mában is elismerésben folytatódjanak.

Gombos Erzsébet írása

Apró lépésekben növelték szőlőterületüket, jelenleg 5,2 hektáron gazdálkodnak. Két esztendeje telepítették azt a fél hektárnyi cabernet franc szőlőt, amely az idén fordul termőre. Tekintettel arra, hogy kemény „terepről” van szó, a telepítés költségének egynegyed részét az állam támogatta. A szőlőterületeik egy helyszínre történő összpontosítása jegyében munkálkodnak, folyamatban vannak azok a területvásárlások, ahol újabb telepítéseket terveznek. És ez a bogácsi Vén-hegy déli fekvésű, ahogyan az itteni idős emberek mondják, édes oldala. Boraikat folyamatosan palackba zárják. Ez azért említésre méltó, mert míg tíz éve 90-10 százalék volt a folyóborok aránya a palackozott nedűkkel szemben, ez az arány jelenleg 60-40 százalékra változott. Azaz, jelentős mértékben megnőtt a palackos borok értékesítése, és ebben az irányban akarnak a jövőben is elmozdulni. Bérben palackoztatnak, csak kis tétel az a mennyiség, amelyet önerőből oldanak meg. A szüret utáni munkálatok megkönnyítésére a közelmúltban korszerű présgépet, zúzó-bogyózó berendezést vásároltak. Borpalettájuk széleskörű. Fehér boraik: Cserszegi Fűszeres, Muscat Ottonel, Zenit, Zengő, Chardonnay és Olaszrizling. A vörösek: Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Turán, Cabernet Franc, Medina és Blauburger. És hogy ez a gazdag paletta még ígéretesebb legyen, a vevői ízlést, igényt még inkább kielégítse, arra van szükségük, hogy a saját ültetvényükön megtermelt szőlőmennyiség kiegészítésére, egy-két, kizárólag szőlőtermesztéssel foglalkozó környékbeli gazdától szőlőt vegyenek. Ez a szokás hosszú évek alatt jól kialakult, mindig ugyanattól a termelőtől vásárolják fel a szükséges szőlőfajtákat. Az együttműködés teszi lehetővé, hogy boraik 30 százaléka felvásárolt szőlőből készül. Évente mintegy 200 hektoliter bort adnak el. A palackozásnál csavarzárat használnak, de a csúcsboroknál megtartották a parafadugót. A csúcsbor kategóriába tartozik a Sancta Madonna nevet viselő boruk, amely az adott évjárat 3-4 legjobb vörösborának megfelelő arányú házasításából készül. Két-három év kell az érleléséhez, ezt követően értékesítik. Masszív palackban, figyelemfelkeltő csomagolásban árusítják. Minden évben legalább 3000 palackot töltenek meg ebből az egyre népszerűbb nedűből. Alighanem csak kevesen tudják, hogy e féltve őrzött borkülönlegesség, a család tiszteletének megnyilvánulásaként, a bogácsi templomban őrzött kegyszoborról kapta a nevét.

Hajdu Ádámék eddig egy pincével várták vásárlóikat, vendégeiket. A jövőben már két pincéjük is fogadja a boraikat kedvelő látogatókat. A jól ismert bogácsi pincesoron, Muslinca néven nyitották meg újabb pincéjüket, amelyhez terasz is társul. Értékesítenek és kóstoltatnak is ezen a helyszínen, amely mindössze 500 méterre van az ősi pincétől.

Csáter Apó Pincéje megannyi változást él meg. Állandó viszont az a semmit nem helyettesítő éltető energia, amelyet az édesapa, a 71 esztendős Hajdu Imre, a bogácsi borosgazdák ma is elismert alakja, a kiváló tollú író, újságíró képvisel. Tevékeny részese a pincei munkáknak, nélküle, ismeretterjesztő „meséje”, ízes mondandója nélkül nem lenne vitalitás, jóízű hangulat, derű a pincében. Remek beszélgetőtársa minden ide betérő vendégnek. Ádám büszkén mesél nagy tudású apja szívélyes vendéglátásáról, arról az életmintáról, amit naponta örökül kap édesapjától.

Ha arra járunk, már csak ezért se hagyjuk ki Hajduék portáját. A bor mellé emlékezetes szavakat is kapunk.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás