Hír | 2018.05.16.

Új készáruraktár épül a Naár Családi Pincészetben

Új készáruraktár épül a Naár Családi PincészetbenNaár Ferenc, épp pálinkával

2018.05.14. Nagyszabású fejlesztésbe kezdenek ez év tavaszán Hercegkúton a Naár Családi Pincészetben. Ám a Tokaj-hegyaljai birtokgazda, Naár Ferenc vérbeli borászhoz méltóan, mégsem a tervezett beruházásról beszél a legszívesebben. Határozottan kijelenti: „Nekem a legfontosabb, hogy a bort el tudjam adni.”

Elitborinfo – Gombos Erzsébet írása

A 2017-es évjáratú reduktív boraikat (furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, zengő) már lepalackozták, de a családi szokásrend, - amit sok esztendeje kialakítottak – szerint ezeket a borokat csak akkor viszik piacra, ha már a 2016-os boraikat eladták. Csekély már a készlet, mintegy 200 palack, és kijöhetnek az új borokkal. Ami az oxidatív boraikat illeti, természetesen azok még tovább érnek a hordókban, legalább másfél év kell ahhoz hogy piacra kerülhessenek. Jelenleg a 2015-ös évjárat hordós borait forgalmazzák. A piaci viszonyokat folyamatosan figyelemmel kísérve, a borosgazda úgy tapasztalja, hogy a fiatalok körében az új borok iráni érdeklődés, kereslet megnőtt. Meggyőződése, hogy a rozé mánia előbb-utóbb elmúlik, és helyébe a szép reduktív típusú fehér borok lépnek. Tíz-tizenkét  fajta bort kóstoltat a pincéjében és egyértelműen az a véleménye,  hogy a 30 év alattiak a reduktív típusú, gyümölcsösebb ízű, illatú borokat szeretik. Ízlés szerint a sárgamuskotályt, a hárslevelűt, a furmintot és a zengőt. Az idősebb korosztály a hordós borok híve.

Naár Ferenc fia főborász, jóllehet nem a családi gazdaságban, veje növényorvos. A família minden tagja, ki-ki hozzátéve szaktudását részt vesz a birtok munkálataiban. Apa és fia együtt bővítették a pincét. Először érlelő ággyal és egy kis bormúzeummal, majd egy kóstoltató, borbemutató pincerésszel. Közös gondolkodásuk eredményezte, hogy saját palackos boruk is megszülethetett. Gazdasági épületüket 2013-ban palackozóvá alakították át. Érthető, ha a pincészetet a családjának szeretné átadni az édesapa, ha eljön ennek az ideje. Jövőképéről így mesél:

„Ma még minden az enyém, minden az én nevemen van, de a célom az, hogy semmi se legyen az enyém. Olyan kis birtokot tudjak átadni a gyerekeimnek, - amikor ők úgy döntenek, van már olyan nagyságú az én vállalkozásom - amiből ők főállásban, ennek a pincészetnek a jövedelméből el tudják tartani a családjukat. Bármikor szívesen átadom nekik az egész birtokot.”

Természetesen a megbízhatóbb jövőhöz akar hozzájárulni azzal is, amibe most belefogott. Számításba vette, nőtt a gazdaság termőterülete, jelenleg 22 hektáron gazdálkodnak. Nőtt az éves bormennyiség és a piaci forgalmuk is emelkedett. Évente 40-50 ezer palack bort tudnak eladni. Már szinte mindenhol bort tárolnak, még a háza is a bor tárolásának színterévé vált. Elengedhetetlenné vált egy új készáruraktár megépítése. 56 millió forintos fejlesztésük erre irányul. Pályázati pénzből valósítják meg, az összeg felét (ez jelenti az önerőt) a pincészet adja a beruházáshoz.

Kapóra jött, hogy a birtokgazda  háza melletti épület eladóvá vált. Megvették, a házat lebontották és ezen telken alakítják ki készáruraktárukat. Itt címkézik majd a borokat, helyet kap az épületben egy kis vinotéka és a felső szinten a dolgozók öltözője. A pályázati előírásnak megfelelően 2019 nyarára kell elkészülnie a raktárnak, de Naár Ferenc szeretné, sőt, a tárolási nehézségeit figyelembe véve, sürgeti is majd a munkálatokat, hogy már ezen a télen, a mínusz 5 fokok előtt használni tudják az épületet. Hűthető, fűthető lesz, megfelelő hőmérséklet szabályozással.

Ez a közeljövő. Messzebbre még nem tekint, hiszen minden attól függ, mekkora keletje lesz boraiknak. Lehet nagyot álmodni, ő is tud. Új présről, modern tartálysorról, a jelenleginél nagyobb, korszerű feldolgozórendszerről. A kitartás, a tenni akarás jellemzi Naárékat. Aligha vonható kétségbe, okkal-joggal álmodhat nagy tervekről a családfő.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás