Hír | 2017.05.01.

Új idők Móron

Új idők MóronA Bormúzeum
2017.04.30. Az ismerős úton haladva Miklóscsabi pincéjéig egyszer csak belebotlunk az új bormúzeumba. Lemegyünk és a személyzettől megtudjuk, hogy ez a Molnár Borház étterem-borozója, csak épp a múlt iránti tiszteletből kívül megmaradt a Bormúzeum felirat.

Dlusztus Imre írása

A dizájn meggyőzően ötvözi a földbe vájt öregpince és a modern étterem elemeit. A múltban megszokott hordókat, amelyek belsejébe ülhettek be a borisszák, felújították és derékszögben elforgatták. Így levegősebb lett a pince, aminek a végében egy üvegfal mögött az átadás előtt áll az exkluzív különterem.

Igyunk egy ezerjót, gondoljuk kissé sztereotíp módon, de mindenképp célorientáltan. A borautomata képes kóstoló mennyiséget is adni, állapítjuk meg az utókor számára. Nézegetjük a kirakott borokat és a prospektust dícsérjük az élénk, friss tételt a poharunkban, és egyszer csak leesik a tantusz: Ez az a Molnár, akinek immár több mint 130 hektárja van, pezsgőt és gyöngyözőbort is készít és csúcsokra tör.

Az eredetileg esztergályos végzettségű, móri Molnár Pál Svájcban próbált szerencsét, s mivel sikerrel járt, épített magának (nekünk) egy borbirodalmat. Nosza, vásároljunk be, s nézzük meg otthon, az első ijedtség után már lehiggadva a borokat.

Az irsai mértéktartóan illatos, szép testű, kellemes ital. A kékfrankos rozé könnyed, finom savszerkezetű, friss és gyümölcsös. A rozé frizzante ribizlis illatú, markáns tétel. A buborékokat szinte harapni lehet. A zöld veltelini illatában kis körte, ízében citrus bújik meg. A visszamaradt cukor kiegyenlíti a fajta és Mór erőteljes savait. Jó bor, szép munka. A 2015-ös prémium ezerjó komoly darab: szép szalmasárga szín, krémesség és igazi szőlő íz. Végére tettük a királyleányka alapú, félszáraz frizzantét. Meglepően gömbölyű, már-már selymes a bor. Nem egy (hagyományos) móri darab, de igen élvezhető.

Ha igaz, hogy a Molnár Borház 130 hektárt művel, akkor ez a Móri borvidék egynegyedét teszi ki. Boldog lehet bármelyik borvidék, amelyiknek egynegyedén ilyen komoly színvonalon termelnek.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás