Hír | 2017.03.22.

Új borászat: Ebner Mozsgóról

Új borászat: Ebner MozsgórólAndreas Ebner
2017.03.22. Sorozatunkban viszonylag új vagy kevésbé ismert borászatokat mutatunk be. Andreas Ebner szakmai körökben ismert és elismert bortermelő, de a szélesebb publikum talán még nem jegyezte föl a nevét.

Dlusztus Imre írása

A 22 hektáros birtokot egy igazi jelenség, Andreas Ebner vezeti. Neki köszönhető, hogy mintegy egy évtizede felkerült a térképre Mozsgó, ami ugyan a Pécsi borvidék része, de amíg nem rendezkedett itt be egy perspektivikus borász, bizony nem vett róla tudomást a borfogyasztó közeg. A dél-tiroli származású borász vörös haja és külseje alapján tipikus német ember benyomását kelti, ehhez a megjelenéshez azonban igazi olasz mentalitás párosul.

Andreas Ebner borral kapcsolatos gépeket, berendezéseket árult Magyarországon, s mivel Villányban egészen sok borászat van viszonylag kis területen, itt fogott munkába. Persze a német nyelvismeret sem volt hátrány. Aztán ez a kedves, mindenkivel minden körülmények között barátságos ember beleszeretett a tájba. Azt két pohár bor után tudta, hogy tisztes hagyománya és kultúrája van itt a szőlőművelésnek, így csak az volt a kérdés, hol vásárol magának birtokot.

„Villányban minden négyzetméter elkelt, mint odahaza. Megvizsgáltam a lehetőségeket és Mozsgón olyan talajra találtam, ami nekem épp megfelelt. Nem túl gazdag, de nem is túl sovány agyagos talaj. Már csak azon kellett gondolkodnom, milyen oltványalapot szerezzek be. Egyébként szerintem a minőség szempontjából a helynek nincs is olyan óriási jelentősége, mint mondják. A jó talaj persze alapfeltétel, de valójában minden az emberen múlik. A talaj és a napsütés vagy a mikroklíma pusztán lehetőség, kérdés, hogy tudunk-e élni vele?” – mond egy okosat azoknak, akik nem tudnak elvonatkoztatni a kövességtől. Mindez ráadásul egy olyan borász szájából hangzott el, aki odahaza dolomitos talajon nevelt szőlőt.

Ebner saját maga telepítette a mozsgói szőlőit. Szép tőle, hogy a közismert világfajták (chardonnay, pinot noir, cabernet-k, merlot) mellett ültetett olyan „hungarikumokat”, mint a cirfandli és a kékoportó. Az Ebner-borok mindegyike az elegancia, a kifinomultság, a sok, apró részletből összeálló szép harmónia megtestesítője.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás