Hír | 2017.04.23.

Új borászat: a Csernus Ipolynyékről

Új borászat: a Csernus IpolynyékrőlCsernus-borok
2017.04.23. Az ópusztaszeri szőlész-borász találkozónak köszönhetően egy olyan kicsiny falura is odafigyelhettünk, mint a felvidéki Ipolynyék.

Elitborinfo – Dlusztus Imre

Ipolynyéknek alig 1900 lakosa van, cserében, hogy megmaradjon a magyarság, szinte minden család foglalkozik borkészítéssel. A falut körbe ölelő, vulkanikus eredetű hegyvonulatokon több mint 500 présház található. Az 1652-ben alapított Csernus Borászat szőlőterületei az Őr-hegyen találhatóak. A vulkanikus eredetű andezit és az agyag keveréke illatos, valamint finoman minerális borokat ad.

Ópusztaszeren két borral találkoztam. A 2015-ös fehér burgundival és a 2014-es chardonnayval. Előbbi, magyarul pinot blanc, szép érettséggel, teltséggel és gyönyörűen érett savakkal bűvölt el. Tökéletes egyensúlyt mutatott a bor komoly beltartalmi értékekkel. A battonage (finom seprőn érlelt) chardonnay is igen tisztességes darab. Látszik a gondosság és jól kitapintható a koncepció: a vastag alapanyag krémes-füstös jegyeket kapott a különleges érleléstől.

Úgy érzem, Csernus Károly, ez a kitűnő borász nem lenne szomorú, ha megkeresnék magyarországi borisszák. E-mail: [javascript protected email address]; telefon: +421 917 336 173.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás