Hangsúly | 2018.03.08.

Új beruházás Borbélyéknál Badacsonytomajon

Új beruházás Borbélyéknál BadacsonytomajonA vendégház

2018.03.08. Borbély Családi Pincészet. Nevükben is hangsúlyozzák, itt az egész család, férj, feleség, gyerekek aktívan kiveszik részüket a szőlőtermesztésből, borkészítésből és a vendégfogadásból is. Meggyőződésük, ez a záloga vállalkozásuk sikerének, összetartó erejük teremti meg pincészetük fejlődését. Érdemben, hitelesen bármelyikük naprakészen tud tájékoztatást adni jól működő birtokuk eseményeiről. Ezúttal a ház asszonya, Borbélyné Gabriella szolgált hírekkel badacsonytomaji gazdálkodásuk közelmúltbeli eseményeiről és a nagy a volumenű fejlesztési tervükről.

Elitborinfo

Mindenekelőtt a friss boraik értékesítéséről, a 2017-es évjáratról kérdeztük. Örömmel mesélt róla, hisz ez egy jó évjáratnak ígérkezik és a borok is készen vannak már. Kezdte azzal, hogy már az elmúlt év novemberére, Márton napra sikerült kihozniuk a nagyon kelendő „Kinnagangon” fantázianevet viselő pinot noir rozéjukat, amelyből 6000 palackot töltöttek le. Ezt követte  januárban, ugyancsak ezt az évjáratot képviselve, az olasz rizling és az Irsai Olivér házasításából született Bóbita Gyöngyöző boruk 4000 palackkal. Január végén forgalomba került szintén 4000 palackos tételben a ház asszonyáról elnevezett, Gabriella néven ismertté vált száraz muscat ottoneljük. A muscat ottonel félédes változatát februárban palackozták, majd juttatták el a kereskedőkhöz. Hamarosan a piacra kerül a hármas házasításból (olasz rizling, kéknyelű, rózsakő) készített Tomaj fantázia nevű boruk. Ez a cuvée már régóta színesíti a kínálatukat, de csak három éve került a házasításba a rózsakő is. A mindössze 1500 palackos tételt kizárólag pincészetük kínálja a fogyasztóknak, de viszik borfesztiválokra, borkóstolókra, protokolláris rendezvényekre.

Négy esztendeje folyamatosan fejlesztik a Káptalantóti úton található birtokközpontjukat. Vendégházukat igazi vidékies stílusban újították fel két éve, mely télen is várja a borozgatásban megfáradt vendégeket. Jelenleg 60 főt tudnak leültetni az újjászületett kóstoló pincéjükben, melyhez az előző évben konyha is készült. Itt a háziasszony a falusi vendégasztal keretein belül készítheti el a titkos családi receptek alapján fennséges fogásait. A fejlesztést saját erőből finanszírozták és a felvett növekedési hitel segítségével. Az idén sem tétlenkednek, felújítják borházukat, melyből már csak a bútorokra várnak. Sürget az idő, hiszen a 2018. március 17-ére meghirdetett borvacsorájukon a vendégeket már egy megújult borházban szeretnék fogadni.

Több mint 20 éve foglalkoznak szőlészettel, borászattal, de amire az idén vállalkoztak, az minden eddigi elképzelésüket felülmúlja. 2017 decemberében pályázati pénz segítségével, (borászatok számára kiírt VP pályázat) 50 %-os támogatottsággal kaptak nagyszabású beruházás megvalósítására lehetőséget. Ebből az összegből szeretnék majd felépíteni a korszerű gépekkel, technológiával felszerelt, napelemes tetőszerkezettel ellátott új szőlőfeldolgozójukat. A pályázati pénzről szóló határozatot megkapták, napirenden a kiviteli tervek elkészíttetése, majd jöhetnek a kivitelezők. Két év alatt kell a beruházással, a fejlesztési munkálatokkal elkészülniük.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás