Hír | 2011.11.23.

Tokaji pezsgő(s) tervek

Tokaji pezsgő(s) tervekMonyók Norbert a szegedi borfesztiválon
2011.11.23. Monyók Norberttel a pincészet terveiről.

?A kései szüretelésű Zétával befejeztük a szüretet. Ez igazi kuriózum bor lesz, 29,8 mustfokkal szüreteltük. Édes szamorodni alapanyagnak tűnik, bár voltak benne teljesen aszús szemek is. Erről többet majd csak 2-3 hónap múlva lehet mondani. Nincs nagy mennyiségű aszú, elmaradt a szeptemberi eső, emiatt nem volt töppedés sem. Négy hektárról mindössze négy mázsát szüreteltünk, ezt is főleg zétából. Ebből is kiderül, hogy ez a fajta a többinél jobban aszúsodik. Nagyon komplex, markáns savakkal rendelkező borokat látok, remek alapborok ezek, de inkább szamorodni jellegűek. Most a fahordókat állítjuk csatasorba, de ez már erjesztés-technológiai kérdés. Jelenleg van olyan borunk, ami derítés alatt áll, más az engedélyekre vár. Leghamarabb márciusban fog forgalomba kerülni az első borunk ebből az évjáratból? ? sorolja az adatokat, tényeket, ismerteti a körülményeket Monyók Norbert, a családi pincészet motorja.

Újság a vállalkozás életében, hogy az édesapa, Monyók József kissé hátrébb állt, hogy a több diplomás Norbert húzza most már az istrángot.

?Kései muskotály borunk igazi érdekesség? ? folytatja Norbert. ?Tény, hogy minden évben van kései vagy édes sárgamuskotályunk, de szárazat csak kiváló évjáratokban készítünk, tíz évente háromszor talán. Nagyon nehéz műfaj, de hálás, ha sikerül. Erőteljes, nagyon szép illata és savai vannak. Lehet szeretni.?

Akkor vegyük számba a célokat. Megtudjuk, hogy 2012-ben egy teljesen új feldolgozó, erjesztő és palackozó, valamint motel és konferenciaterem komplexum megépítése a cél. Nem titkolják, hogy tradicionális pezsgő készítése is szerepel a célok között. ?Anno a borkombinátnál a pezsgők tokaji sárgamuskotályból készültek. Nekünk még nincs pezsgőnk, de több éve kacérkodunk a gondolattal, hogy tradicionális technológiával, extra brut pezsgőt készítsünk. Erre körülbelül 4 év múlva lesz lehetőségünk, Mindenképpen kis szériában, de kiemelkedően magas minőségben szeretnénk piacra lépni? ? sorolja a terveket a zenében is a lendületeset kedvelő borász.

?Újdonságunk még, hogy boraink 90%-a ettől az évtől csavarzárral jelenik meg. Ennek a döntésünknek két oka van. Egyrészt gazdasági, hiszen látjuk, hogy mekkora árréssel dolgoznak a borházak, vagy azt, hogy a fogyasztók mennyire érzékenyek az árra. Másrészt az eltarthatóság. Egy csavarzárral lezárt bor sokkal tovább eltartható, mint egy parafa vagy éppen szilikon dugóval lezárt társa. A magyarok ódzkodnak ettől a technológiától, pedig külföldön teljesen bevált módszer, főleg a reduktív jellegű borok körében. De a kompromisszumok hívei vagyunk, így például a kék palackban lévő édes sárgamuskotály borunk annyira népszerű ebben a kiszerelésben, hogy ennek egy része csavarzárasként, másik fele ebben a már megszokott formában kerül forgalomba. Új cimkecsaládunk is elkészült. A prémium kategóriás boraink, mint például az 5 puttyonyos aszúnk, amit 3-4 évente tudunk elkészíteni, illetve a fajtaszelektált aszúborok is ónkapszulával és ezzel az új, kézzel merített címkével jönnek ki. A pincészet többi bora is új dizájnt kap az új, egyszerű, de mégis nagyon elegáns címkék révén.?

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás